Može li se bolest pojaviti nekoliko mjeseci nakon što je ona prethodno isključena? Radi se o multipla sklerozi.

Poštovani,

zanima me može li se bolest pojaviti nekoliko mjeseci nakon što je ona prethodno isključena? Naime, radi se o multiploj sklerozi. Imam 21 godinu i hospitaliziran sam zbog iznenadnog perzistirajućeg mutnog vida, jake iscrpljenosti, poremećajem osjeta desne strane lica, te poremećajem osjeta i jake slabosti desne ruke. Bio sam hospitaliziran 8 dana a 5 dana sam primao pulsnu terapiju nakon koje mi je bilo bolje te sam pušten doma. Magnet mozga i nalazi likvora su bili negativni, odnosno nisu ukazilvali na MS. Tijekom hispitalizacije su mi također rađeni i vidni i slušni potencijali. Što se tiče slušnih potencijala u nalazu stoji “uredan nalaz”, međutim kod vidnih potencijala u nalazu stoji “nalaz VEP je promijenjene morfologije vala uz produljene latencije P100 i N2 obostrano pri monokularnoj stimulaciji. Nalaz govori u prilog disfunkciji prijenosa vidnoga stimulusa u prekjazmalnoj razini obostrano, više desno.”. Meni se vid nikad nije vratio u normalu, a 4 mjeseca nakon hospitalizacije pojavili su mi se isti simptomi kao i zbog kojih sam hospitaliziran, međutim oni ne perzistiraju stalno tijekom dana osim slabosti desnog oka i slabijeg vida na desno oko. 2 do 3 puta dnevno mi se javi iznenadan i jak umor i jaka slabost u desnoj ruci zbog kojih jednostavno nemogu raditi aktivnosti koje bi trebao i jedino što mogu je odmoriti i zaspati nakon čega mi je znatno bolje.
Moje pitanje glasi, dali bi se bilo dobro javiti svome neurologu zbog gore navedenih simptoma koji traju nešto više od 10ak dana premda nemam potvrđenu dijagnozu MS-a, tj. negativnu dijagnozu MS-a i mijastenije gravis. Također me zanima ukazuje li gore navedeni nalaz vidnih evociranih potencijala na oštečenje optičkog živca i može li se stanje oka i vida vratit u stanje kako je bilo prije ovog neurološkog ispada.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

24.8.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Svakako bi se trebali javiti svom neurologu kako bi učinili neurološki pregled te možda i ponovili dijagnostičku obradu. U KBC-ovima a i većim bolnicima u Hrvatskoj postoje specijalizirane ambulante u kojoj rade subspecijalisti koji se bave multiplom sklerozom te bi Vam svakako preporučila da se tamo javite na pregled. Ukoliko se radi o multiploj sklerozi danas postoje izuzetno efikasni lijekovi. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam brzo ozdravljenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika