Možete li mi protumačiti nalaz EEGa bebe koja ima 3 mjeseca i 20 dana.

Poštovani, možete li mi protumačiti nalaz EEGa. Beba ima 3 mjeseca i 20 dana. Prima fenoberbitol zbog konvulzija uzrokovanih teškim porođajem, zbog kojeg je dobila hematom.
EEG u spavanju bilježi FFS II faze spavanja K komlexe i vretena bez epi potencijala, TO desno diskretna spora disfunkcije.
Interesuje me o kakvoj je ovdje disfunkciji riječ, da li je to možda nešto prolazno ili može da utiče na razvoj dijeteta. Hvala Vam na izdvojenom vremenu. Srdačan pozdrav.

6.9.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. U tijeku spavanja javlja se usporenje EEG-a i
pojava vretena spavanja i K-kompleksa. Vretena su kratke epizode aktivnosti od 12 do 14 Hz a K kompleksi su veliki kompleksi valova koje slijede vretena spavanja te predstavljaju normalne grafoelemente u tijeku snimanja EEG-a. U području zatiljnog i tjemenog režnja očitano je usporenje EEG-a što ne mora značiti patologiju obzirom da EEG ovisi o nizu čimbenika te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.
Svakako bi nalaz trebali prodiskutirati s neuropedijatrom obzirom na podatak o uzimanju fenobarbitola.
Želim Vama i Vašoj bebi svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika