Njega kože beba tijekom ljeta

Nježna i osjetljiva koža beba tijekom ljeta zahtijeva dodatnu pažnju   jer su visoke temperature, sunčeva svijetlost izrazito opterećujući za nježan  organizam.Koža beba je tanja nego u odraslih i nema još razvijeno znojenje,  pa se koža  time ne hladi spontano.

Nježna i osjetljiva koža beba tijekom ljeta zahtijeva dodatnu pažnju   jer su visoke temperature, sunčeva svijetlost izrazito opterećujući za nježan  organizam.

Koža beba je tanja nego u odraslih i nema još razvijeno znojenje,  pa se koža  time ne hladi spontano, a također nije još razvijen mehanizam dilatacije i kontrakcije malih krvnih žila koji pomaže u održavanju topline tijela. Koža beba ima veliku površinu prema masi tijela, pa je potreban oprez  kako se koža ne bi pretjerano zagrijala.

Sve što se na kožu nanosi vrlo brzo se upija kroz tako tanku kožu,  pa je potrebno  primjenjivati  kvalitetne i ne škodljive proizvode za kožu.

Tanka i nježna koža beba  jako je sklona isušivanju   što mogu pogoršavati   duža  kupanja  i primjena neodgovarajućih sredstava za higijenu. Tijekom kupanja preporučuje se primjena blagih sredstava za pranje  kako se ne bi narušio ph kože, a nakon svakog kupanja  potrebno ju je  njegovati   dermokozmetičkim proizvodima namijenjenim njezi kože beba.

Ova tanka koža nema  aktivne stanice koje daju koži boju pa ne može tamniti  stoga  ju je potrebno jako štiti od sunca.  Bebe ne bi trebalo izlagati suncu,  a proizvodi za zaštitu od sunca preporučuju se  nakon  šest mjeseci starosti.  Svi proizvodi za  fotozaštitu beba  ne smiju   sadržavati   parfeme, nanočestice i paraben i moraju biti   dermatološki ispitani i potvrđeni.  Moraju biti u obliku mlijeka ili losiona i lako perivi s površine kože, te mineralnog kemijskog sastava. Koža ne smije biti izložena direktnom djelovanju sunca, pa svakako pomaže i šeširić, kapica i  lagana odjeća. Šetnja, boravak na plaži   preporučuje se  rano ujutro i kasnije poslijepodne iza  17 ili 18  sati.  Bebe ne smiju nikako  dobiti opekline od sunca, a ako  nastanu  potrebno je odmah potražiti liječnčku   pomoć. Potreban je oprez   tijekom boravka na plaži i  brodovima kao i u dužim šetnjama.

Danas je česta pojava atopijskog dermatitisa  već od trećeg mjeseca života koji može početi poput žarkog crvenila na obrazima, a zatim osipa po tijelu.  Tada je svakako potreban pregled kod dermatologa   kako bi se uz  potrebnu terapiju  dobili i svi savjeti  od njezi kože. Atopijski   dermatitis može  biti uporan i danas je poput epidemije u civiliziranim društvima , što  ukazuje da će godinama biti sve veći  broj pacijenata .. Svakodnevnom pravilnom njegom ovakove kože može se sprečavati nastajanje osipa i crvenila na koži.

Tijekom ljeta  mora se obratiti pažnja na njegu  kože pelenske regije i pregibe na  koži vrata, ruku i nogu. Pelene se moraju redovito mijenjati,  uz pranje i brisanje kože  nježnim maramicama  te primjenu zaštitnih krema namijenjenih koži pelenske regije. Pravilnim postupanjem koža na guzi i pregibima izbjeći će se  crvenilo , ali ako  se pojavi   potrebno je potražiti stručno mišljenje ljiečnika. Ljetne visoke temperature mogu pogodovati razvoju osipa  na  koži  kao i infekcija kože. Nikako se ne smije  previše utopljavati, oblačiti u  deblju i tamniju odjeću već tijekom ljeta je potrebna tanka odjeća , svijetlije i bjiele boje kroz koju koža diše.

Infekcije kože  učestalije su tijekom ljeta jer visoke temperature pogoduju razvoju  bakterija i gljiva,pa su odgovarajući higijenski uvjeti potrebni kako bi koža beba   bila zdrava. Svakako treba pripaziti na ugrize insekata ,a kako se repelenti ne smiju nanositi na kožu beba preporučuje se primjena  zaštitnih mreža na  kolicima i prozorima.

I, uz sve navedeno  ljetni mjeseci  svakako su  najidealnije vrijeme  u kojem bebe mogu uživati!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika