Vrućine i povišeni krvni tlak

Dolaskom ljeta dolazi i toplo vrijeme. Termometar se često penje iznad 30 stupnjeva. Za vrijeme ljetnih vrućina, u tijelu se šire krvne žile kako bi se bolje ohladilo. Time se za vrijeme dana zna dogoditi da se snize vrijednosti krvnog tlaka. Kod osoba koje inače pate od hipertenzije, može se desiti da izmjerene vrijednosti tlaka budu normalne ili niže od uobičajenih.

No, vrijednosti krvnog tlaka ne ostaju niske cijelo vrijeme. Tlak se smanjuje samo za vrijeme dana i visokih temperatura. U noćnim satima kod ovakvih se bolesnika i dalje pokazuje njihova bolest pa su vrijednosti krvnog tlaka jednako povišene kao i u zimskim mjesecima.

Osobe starije životne dobi, iznad 65 godina, često pate od više kroničnih bolesti, uključujući i povišeni krvni tlak ili dijabetes. Starije se osobe također teže mogu prilagoditi naglim promjenama temperature. Znojenje i vrućina lako dovode do dehidracije te se smanjuje ukupan volumen krvi u tijelu. Pri tome se smanjuje mogućnost tijela da se ohladi i to može dodatno opteretiti srce. Sve ove promjene mogu kod nekih osoba dovesti do znatnog pada krvnog tlaka a time i vrtoglavice, slabosti, nesvjestice i padova.

Važno je zapamtiti – lijekovi koji su propisani od strane liječnika kao kronična svakodnevna terapija, ne smiju se samovoljno smanjivati ili u potpunosti prestati koristiti! Osobe s povišenim tlakom koje koriste terapiju, za vrijeme vrućih dana trebaju češće mjeriti krvni tlak. Ukoliko se primijete vrijednosti koje su za tu osobu niže od uobičajenih, potrebno je mjeriti tlak barem 5 do 7 dana ujutro i navečer i rezultate podijeliti sa svojim liječnikom. Ako se vrijednosti sistoličkog tlaka spuste ispod 110 mm Hg, potrebno je javiti se liječniku.

Tlak mjerite uvijek na istom mjestu, provjerenim, ispravnim, baždarenim tlakomjerom. Prije samog mjerenja, barem pola sata nemojte jesti, piti, pušiti ili vježbati i hodati. Sjednite na stolac i spustite stopala na pod a leđa oslonite na naslon. Koristite orukvicu koja odgovara vašem opsegu nadlaktice. Ruku držite u visini srca ili naslonite lakat na stol. Za vrijeme mjerenja tlaka nemojte se okretati i govoriti. Prilikom svakog mjerenja 2 puta izmjeriti tlak s pauzom od par minuta i zapisati oba rezultata.

Važni savjeti za sve a pogotovo za starije osobe

Pazite na unos tekućine – stariji ljudi ne žeđaju toliko kao mladi – pijte puno i često. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein (kava, gazirana i energetska pića), puno šećera i alkohol. Pijte vodu.

Izbjegavajte izlazak na sunce između 10 i 16 sati. Uvijek nosite šešir i sunčane naočale te koristite kreme za sunčanje. Nosite laganu pamučnu ili lanenu odjeću koja nije pripijena uz tijelo.

Izbjegavajte kuhanje i pečenje za vrijeme vrućih dana – pribjegnite jedenju lagane hrane s puno povrća i voća, po mogućnosti ne termički obrađenog.

Pazite kako čuvate svoje lijekove – nemojte ih voziti i ostavljati u autu. Ne ostavljajte lijekove na suncu ili blizu prozora. Čuvajte lijekove u originalnoj vanjskoj ambalaži i na temperaturi koja je propisana. Na vrijeme se opskrbite svojom svakodnevnom terapijom.

Uživajte u ljetu uz navedene mjere opreza!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika