MR MRI – glavobolje

Poštovanje, imam glavobolje već duži period pa sam uradio magnet mozga, pa možete li mi protumačiti nalaz MR MRI?Bio bi vam jako zahvalan.

Nalaz;

Na seriji sagitalnih, transsverzalnih i koronarnih MRI presjeka mozga infratentorijano su uredno položene i konfiguririrane celebelarne hemisfere, fiziološkog intenziteta signala. Četvrta moždana komora medioponirana, primjerne širine. Cisternalni prostori na bazi mozga uredni.
Supratentorijalno su uredno položene i konfiguririrane celebelarne hemisfere. Bijela tvar na svim prikazanim presjecima je uredne morfologije i intenziteta signala.
Treća moždana komora medioponirana, primjerne veličine, pontocerebelarnih kutova i kraniocervikalnog prijelaza uredne su morfologije.
Primjenom CISS sekvence prikaže se neurovaskularni konflikt lijevog trigeminalnog živca i ACS. Psatli prikazani cisternalni segmenti krajnih živaca su urednog tijeka i morfologije.
Ne uočava se znakova svježe ishemije, krvarenja kao niti intrakranijskog tm procesa.

Kod MR angiografije cerebralnih arterija primjenom 3DTOF tehnike prikaže se hipoplastičan P1 segment lijeve ACP, P2 segment rekalanaliziran preko hipertrofične ACoP- fetalni obrazac krvotoka.
Ostale prikazane intrakranijske arterije su urednog tijeka i morfologije, bez sigurnih znakova u smislu postojanja aneurizmi ili drugih AV malformacija.

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Meurovaskularni konflikt koji je opisan na MR mozga je termin u medicini kojim se opisuje pritisak krvne žile na moždani živac. Ovo stanje najčešće se vidi kod trigeminalne neuralgije, ali se može vidjeti i kod drugih stanja poput glosofaringealne neuralgije, hemifacijalnog spazma, tinitusa i vrtoglavice. Liječenje ovisi o kliničkoj slici a u određenim slučajevima može biti potreban i operativni zahvat. Obrazac cirkulacije koji je kod Vas opisan vidi se u određenom postotku populacije i ne bi Vas trebao zabrinjavati.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika