Neuralgija

Pozdrav, vec 3 meseca imam pečenje i zatezanje na temenu glave i nekad blage glavobolje
Isla sam na MR glave sve je uredno,krv isto kao i pritisak
Očni, ušni sve je uredu
Medjutim mene sve to plasi do te mere da ne smem iz kuce da izadjem..Imam pored toga i šuštanje u uhu i čudan vid kao u snu..
Nekad kad napravim neki pokret nagli probode me na sekund uvek na isto mesto
Svuda sam isla niko mi nije dao neku dijagnozu imam 21 godinu.. Hvala

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Prema Vašem opisu stekla sam dojam da se može raditi o tegobama koje nazivamo neuralgijama. Neuralgija je probadajuća intenzivna bol koja se javlja zbog nadraženosti ili oštećenja živca. Živci se nalaze u čitavom tijelu a njihovo oštećenje može biti posljedica različitih uzroka poput: traume, pritiska, bolesti, p i brojnih drugih poremećaja. Obzirom da se uzroci razlikuju liječenje bolova kod neuralgije primarno ovisi o uzroku. Općenito, neuralgija nije sama po sebi bolest, već simptom ozljede ili određenog poremećaja. U mnogim slučajevima uzrok boli nije poznat. Stariji ljudi su najosjetljiviji, ali neuralgija može zahvatiti ljude bilo koje dobi. Gotovo svi će u jednom trenutku doživjeti blagu neuralgiju, ali ti su napadi obično prolazni i prolaze sami od sebe u roku od nekoliko dana. Neke su vrste neuralgije dugotrajnije, iscrpljujuće i toliko mučne da je kvaliteta života zahvaćene osobe ozbiljno smanjena.
Simptomi neuralgije su prvenstveno lokalizirana bol, koja može biti tipa pečenja ili oštra što ovisi o zahvaćenom živcu. Zahvaćeno područje može biti osjetljivo na dodir, a svaki pritisak osjeća se kao bol ali pogođeno područje je i dalje funkcionalno. Liječenje treba usmjeriti na liječenje osnovnog uzroka neuralgije. Ako nije poznat uzrok neuralgije, liječenje će se usredotočiti na ublažavanje bolova.
Nadam se da sam Vam pomogla odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika