Bojim se da se ne srušim, pomozite!

U zadnje vrijeme imam glavobolje nekada se probudim sa njome,ošamućenost u glavi i vrtoglavice.Ali mi se u glavi jos nesto dogada pa cu pokusati opisati priblizno.Znaci kao neko vibriranje,titranje koje traje par sekundi,tada se jako uplasim i imam osjecaj kao da cu se srusiti.Jako ruzan osjecaj uglavnom i jako sam zabrinuta.

17.5.2022

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovana hvala Vam na pitanju. Većina glavobolja, iako neugodne su  bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česte i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života. Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja  jedan  od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati,  ponekad su  blage, ali ponekad  mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u  obavljanje  dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće,  sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterija, vene i živaca  mogu biti nadraženi  i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi  uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja.

Diferencijalna dijagnoza uzroka glavobolje je vrlo široka i  glavobolja se može pojaviti kao posljedica dijelovanja lijekova, nakon trauma glave, upale sinusa, zbog visokog krvnog tlaka, dehidracije i drugih stanja. Ako imate glavobolju  koja je vrlo intenzivna kao nikad do sad,  traje više od dva dana ili koja jača intenzitetom potrebno je se obratiti svom liječniku kako bi s istim započeli dijagnostičku obradu kako bi se ustanovio uzrok tegoba i započelo liječenje. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom, želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika