Što je razlog vrtoglavice koje imam u zadnje vrijeme?

Poštovani,
Imam 26, godina visoka sam 167,60kila Bila sam na strogoj dijete i osjecam se super. Više nisam na dijeti umjereno jedem Ovako je počeo moj problem 3 dana mi se vrtjelo u glavi i kao da mi se noge odsjeku i to je ta tri dana bilo jednom par sekundi Međutim 5 dan na poslu ujutro su mi uši bile zacepljene i cijelo vrijeme su me napale vrtoglavice I slabost u nogama I strah da ću past i umrt. Otišla sam lijecniku izvadila mi je krv te me uputila psihijataru. Krv mi je savršena, stitnjaca je u redu Ali ja sve ove dane ležim I nikuda neidem jer nemogu kao da nemam centar za ravnotežu Poslana sam samo pshilogu nigdje dalje Niti jedna druga pretraga mi nije obavljena Napisano mi je da imam mjesanu anksioznost i depresiju Međutim ja se ne osjećam da sam u depresiju,koliko znam kada si u depresiji ne želiš nikuda ici ništa te ne zanima ali ja želim i ici i normalan život voditi ali nemogu jer mi je loše
Ja nemogu otići prosetat sat vremena jer mi se stalno vrti i kao da su mi noge otkazale napada panike imam kad mi se to dogodi i neznam kako se smirit tog trena
Strašno me oblije znoj vrtoglavice I slabost u nogama
Propisane su mi tablete zoloft od strane psihijatra koje pije već mjesec dana i ne osjetim bas promjene
Već 2mjeseca neidem na poso jer nemogu i strah me otići kako će mi biti kad ovako nemogu otic negdje a da mi nije dobro
Pa me zanima dali je moguće da mi psiholoski problem toliko udara na ravnotežu ili postoji problem s neurološke strane
Jel čim se više krecem nije mi dobro
Dok ležim dobro mi je
Čim je glava gore loše mi je

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Vrtoglavica je subjektivan osjećaj vrtnje svog tijela ili okoline. Bolesnici ovaj osjećaj često opisuju kao okretanja prostorije ili predmeta oko njih. Vrtoglavica je simptom a ne bolest sama po sebi. Može biti rezultat brojnih različitih stvari, od kojih su neka ozbiljna a neka spontano prolaze sama po sebi. Pri pokretima glave često se pogoršava a može početi nekoliko sekundi nakon određenog pokreta glave ili promjene položaja tijela.
Neke vrste vrtoglavice će se dogoditi samo jednom, a neke će se nastaviti ponavljati dok se ne pronađe uzrok.
Vrtoglavica može biti rezultat problema s unutarnjim uhom, koje kontrolira ravnotežu i tada se naziva periferni vertigo. Ukoliko je vrtoglavica rezultat promjena u samom mozgu ili moždanom deblu radi se o centralnoj vrtoglavici. Brojni su uzroci periferne vrtoglavice poput benignog pozicijskog paroksizmalnog vertiga, upale uha, upale vestibularnog živca. Uzroci centralne vrtoglavice su moždani udar, traumatska ozljeda mozga, infekcija, tumori ili multipla skleroza.
Vrtoglavice se često dijagnosticira klinički uz temeljitu anamnezu i klinički pregled.
Određeni klinički testovi poput Dix-Hallpike manevra (pacijenti se brzo spuštaju iz sjedećeg položaja u ležeći položaj), mogu biti od pomoći pri procjeni vrtoglavice. Ponekad je potrebno napraviti i audio vestibularno testiranje (testiranje sluha i ravnoteže). Kod sumnje na centralni uzrok vrtoglavice potrebno je napraviti i MR mozga.
Najčešći uzrok vrtoglavice je benigni pozicijski paroksizmalni vertigo ili BPPV. Ovo stanje se javlja iznenada, bez upozorenja (paroksizmalno) pri specifičnim položajima glave (pozicijski) te najčešće spontano prolazi (benigni). Nastaje pri poremećaju centra za ravnotežu koji se nalazi u unutarnjem uhu. Posljedica je stvaranja sitnih čestica (kristala) koji uzrokuju osjećaj vrtnje. Javlja se vrlo često u osoba bilo koje životne dobi. Karakteristično je da različiti pokreti glave izazivaju vrtoglavicu koja se pri mirovanju smiruje. Postoje i drugi uzroci vrtoglavice, uključujući ozljede glave, moždani udar, infekcije, poremećaje unutarnjeg uha. Vrtoglavica često prolazi sama od sebe. U slučaju jake mučnine mogu se ordinirati lijekovi protiv mučnine koji pomažu u uklanjanju simptoma, ali neće spriječiti napade vrtoglavice. Liječenje s ovim lijekovima ne bi trebalo trajati više od nekoliko dana. Postoji nekoliko vježbi koje mogu ublažiti nelagodu vrtoglavice, a one uglavnom uključuju održavanje određenog položaja glave.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika