Šum u ušima

Pozdrav,
već 6 dana me muči nekakav čudni šum u oba uha. Zanimljivo, kada sam u školi ili na cesti i sl. nemam nikakvih tegoba, ali kad uđem u sobu dovoljno je tiho da se javi taj čudni vibrirajući šum. Prije se javljao tu i tamo (tada bi bio najgori uvečer prije spavanja i imao sam osjećaj kao da osjetim sličan šum, meni se tada činiko kao da osjetim cirkulaciju u vratu i nogama, no to bi bilo značajno manje kada bih hodao, najgori kada sjedim. Isto tako kada ležim je također malo tiši.

Prije mi je to znalo biti nakon što sam dugo sjedio u istoj poziciji i učio ili igrao igrice (pogotovo nakon stresa), ali bi vrlo brzo prošlo.

Probao sam oprati uši, ali nije pomoglo. Primijetio sam i da kada stavim prst u uho čujem taj zvuk puno jasnije: kao jako brzo (otprilike 5 puta u sekundi) i povezano (ali tiho) bubnjanje, kao da udara nešto tiho i jako brzo. Nisam bio izložen buci, fizički sam aktivan i idealne tjelesne mase (68 kg, 175 cm). Puls 60 otkucaja u minuti, mada sam danas ujutro (ležajući) izmjerio 56. Imam 18 godina.

Je li ovo opasno i povezano sa žilama, hoće li još dugo trajati i trebam li se brinuti? Puno hvala.

9.3.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovani, najčešći uzrok šuma u uhu je gubitak sluha (što nije vjerojatno u Vašim godinama) ili neka upala uha. Svakako bih Vam savjetovala da se javite svom liječniku obiteljske medicine koji može odlučiti da li trebate pregled otorinolaringologa. Poremećaji krvnih žila kao uzrok šuma u uhu su rijedak uzrok šuma i tada je šum obično lociran u jednom uhu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika