Već tri dana imam glavobolje koje se povećavaju tijekom dana. Što mi je činiti?

Pozdrav, već tri dana imam glavobolje koje se povecavaju tijekom dana. Glavobolju ne osjecam samo kada stavljam hladne obloge.

25.7.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Većina glavobolja, iako neugodne su bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česta i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života.
Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati, ponekad su i blage, ali ponekad mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u obavljanje dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće, sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterija, vene i živaca mogu biti nadraženi i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja.
Simptomi se mogu javljati stalno ili u epizodama. Bolovi mogu biti locirani i na jednom dijelu lica ili glave, ili generalizirani zahvaćajući cijelu glavu. Tegobe nastaju spontano ali mogu biti i isprovocirane nekim čimbenicima poput tjelesne aktivnosti, stresnih situacija i slično.
Glavobolja se može pojaviti kao izolirana epizoda ili može biti kronične prirode. Ponekad je povezana s mučninom i povraćanjem što se posebno odnosi na glavobolju od migrene. Većina glavobolja nisu simptomi bolesti opasnih po život te u većini slučajeva glavobolje nestaju u roku od 48 sati. Međutim, trebali biste kontaktirati liječnika ako imate glavobolju nakon traume glave, glavobolju koja je intenzivna kao nikad do sad, imate glavobolju koja traje više od dva dana ili koja jača intenzitetom.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika