Candida u probavnom sustavu

Poštovani,
kako znati imamo li Candidu u probavnom sustavu… Cesto su mi se pojavljivale vaginalne gljivicne infekcije u zadnjih godinu dana, na jeziku u zadnje vrijeme primjecujem bijele naslage te mislim da je prisutna…
Imam 22g, 168cm/62kg. Cesto sam naduta, osjecam stalnu glad te zelju za slatkim i slanim…
Kako se hraniti, moze li se ona samom prehranom iskorjeniti?
Unaprijed hvala, lp.

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Candida albicans je gljivica koju naš probavni sustav ne može probaviti, što znači da je njeno razmnožavanje potencijalno opasno. Narušena ravnoteža crijevne mikroflore pospješuje njezino razmnožavanje. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikrobiote narušena, odnosno, kada  „dobre“ i „loše“ bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metabolički ili imunološki odgovor u čovjeka. Zaštitna mikrobiota najčešće je promijenjena kada se organizam nalazi u stanju stresa ili kod osoba čiju prehranu odlikuje visok unos šećera, zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama, te nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata što karakterizira tzv. zapadnjačku prehranu.

Prilagođena prehrana bogata neprobavljivim vlaknima i dobrim bakterijama te nadasve siromašna šećerom može potisnuti rast Candide u organizmu. S takvim modelom prehrane treba ustrajati tijekom više mjeseci kako biste osjetili rezultate.

Poželjno je i napraviti testiranje Candide u stolici, pa ako se ustanovi da je koncentracija doista visoka, liječnik će Vam preporučiti i terapiju antimikotikom.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika