Vaginalna kandidijaza kod trudnica

Vaginalna, točnije vulvovaginalna kandidijaza (kandidijaza rodnice i stidnice) vrlo je česta gljivična infekcija koja se javlja kada iz nekih razloga dolazi do prekomjernog rasta vrste Candida albicans.

To se dešava u stanjima kada je normalan kiseli pH rodnice promijenjen ili u stanjima promijenjenog hormonalnog statusa pa se javljaju karakteristični simptomi: svrbež, bjelkasto-žućkasti grudasti iscjedak, bol pri spolnom odnosu.

Vulvovaginalna kandidijaza je, zbog promijenjenog hormonalnog statusa, česta u trudnica kod kojih se nerijetko tijekom trudnoće javi i nekoliko puta. Još je češća u trudnica sa šećernom ili nekom imunološkom bolešću. Također, gotovo je redovita popratna pojava uz antibiotsku ili kortikosteroidnu terapiju. Stoga, ukoliko je u trudnice ustanovljena neka infekcija, te je pod antibiotskom terapijom, obvezatno se prepiše i antimikotični lijek u vidu tableta za rodnicu, vaginaleta. Uobičajeno trajanje lokalnog liječenja je 7-14 dana. Napominjemo kako su sistemski antimikotični lijekovi u trudnica zabranjeni, no ispiranje rodnice s otopinom vodikova peroksida i antimikotici u vaginaletama uspješno liječe vulvovaginalnu kandidijazu. Ovo stanje nema izravnog utjecaja na plod ni na sam tijek trudnoće, jedino su simptomi vrlo neugodni, pa je potrebno medikamentozno intervenirati.

Kandidijaza se može i spolno prenijeti, stoga se u tim stanjima preporučuje liječiti i partnera (on smije koristiti i sistemske antimikotike, per os, a također i lokalno premazivanje antimikotičnom kremom se preporuča. Liječnik će isto tako preporučiti i odnose uz prezervativ).
Ponekad simptomi vulvovaginalne kandidijaze nisu karakteristični. U tih je trudnica potrebno uzeti uzorke iz rodnice za mikrobiološku analizu. Naime, u nekih trudnica neke druge spolno prenosive infekcije mogu biti u podlozi vulvovaginalne kandidijaze, a u tim slučajevima se problem neće riješiti samo s antimikotičnim lijekovima. Stoga je u slučaju postojanja makar i minimalnih simptoma, preporučljivo učiniti kompletnu dijagnostičku obradu na eventualno postojanje neke od spolno prenosive infekcije, kako bi se ista mogla ciljano liječiti.

Potrebno je istaknuti kako postoje lijekovi primjena kojih je sigurna u trudnica. Ginekolog će svakako tek u slučaju potrebe preporučiti antibiotik i antimikotik, a iz prakse znamo kako trudnice nerijetko pitaju je li liječenje doista potrebno. Svakako je, jer neliječene spolno prenosive infekcije mogu negativno utjecati i na sam plod, od trenutka začeća pa do porođaja. Stoga, ukoliko se liječenje provodi antibiotikom, preventivno se prepisuje i antimikotik u vaginaletama, kako bi se spriječila pojava neugodne vulvovaginalne kandidijaze.
Jednom izliječena, ne znači kako se više neće vratiti, naprotiv, recidivi (povrat bolesti) prilično su česti.

Osim što se svakako preporučuje pridržavanje uputa ginekologa, ono što sami možete učiniti je zdravo se hraniti, održavati intimnu higijenu i nositi donje rublje od prirodnih vlakana.

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=437&ShowNonOTC=true

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=8046&ShowNonOTC=true

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=8043&ShowNonOTC=true

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=399&ShowNonOTC=true

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika