Molim vas za savjet!

 

Naime, ja se zadnjih godinu dana borim s pojačanim iscjetkom i cijelo vrijeme sam mislila da je to Candida (tako mi je ginekologica rekla, kod koje sam bila zadnji put prije godinu dana, kad sam prvi put dobila iscjedak) i ja sam to liječila s Canesten vaginaletama i kremom (kako mi je rečeno), u pravilu mi se pojavi infekcija u svakom mensturalnom ciklusu, prvih tjedan dana nakon menstruacije je sve u redu i onda dođe, nekoliko puta (3/4) sam uzela Canesten i simptomi bi nestali, ali bi se vratili nakon sljedeće menstruacije. Čak sam probala i gel za rodnicu od Aromare (Gyno Pro) jer mnoge žene to preporučuju.

No, u zadnje vrijeme sam se jako dobro informirala i počinjem misliti da vjerojatno imam bakterijsku vaginozu, a ne gljivičnu infekciju (Candidu).

Moji simptomi su: svijetlo-žuti iscjedak (ponekad bijelkasti, ponekad više vuče na zalenkasto), lagano riblji smrad, nikakvo peckanje, neugoda ili svrbež, ne peče dok uriniram.

Na internetu vidim da su to točno simptoni bakterijske vaginoze.

Ja sam nazvala svoju državnu ginekologicu (trenutno nemam novaca za privatnu) i dobila sam termin 11.5. no to mi je stvarno puno za čekati pa je moje pitanje da li je u redu da si ja u ljekarni kupim CANESBALANCE (sedmodnevna terapija gelom za bakterijsku vaginozu) bez savjetovanja s doktoricom? Tj. evo sada se savjetujem s Vama. Je li taj gel uopće efikasan ili ću trebati uzimati oralno antibiotike po uputku doktorice? Može li se nešto opasno dogoditi ako ću stavljati taj gel , a nije me doktorica dijagnosticirala s vaginozom, nego ja sama?

Inače, u dugoročnoj sam vezi s 1 partnerom, koristimo zaštitu, tako da mislim da mogu isključiti spolno prenosive bolesti.

 

22.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

svakako bih savjetovala pričekati pregled ginekologa .Vaša doktorca već vizualo , mirsom i pregledom iscjetka pod mikroskopom ( stupanj čistoće) može zaključiti o kojem se problemu radi. Kandidijaza može biti dugotrajan problem koji zahtjeva dugotrajnu terapiju i promijenjen režim prehrane. Bakterijska vaginoza  kao i kandidijaza se javljanju usljed promjene ph rodnice. Menstrualna krva je alkalna te poremeti floru rodnice. Canesbalance bi svakako stabilizirao ph rodnice, no bojim se i zamaskirao sliku upale obzirom da uskoro imate zakazni pregled.. Navodite da problemi traju godinu dana, pa bi bilo uputo uzeti cervikalne obrisake na Chlamudiu trachomatis, Ureplamu spp.,Mycoplasmu hominis i bakt. Možda problem uzrokuje neki od navedenih  mikroorganizama koji bi se trebao liječiti antibioticima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika