Detox organizma

Poštovanje,
ljetni mjeseci su pred nama. Zanima me stručno mišljenje (pošto je internet pun detox stvari koje vjerujem da mogu biti i opasne za ljudski organizam) koja se hrana/namirnice preporučuju za detox organizma? Isto tako koji napitci ili korištenje nekih vitamini? Voljela bi na zdrav način ojačati imunitet te ga očistiti jer sam ga poprilično zanemarila i iscrpila od stresa do korištenja tableta. Hvala Vam i lijep pozdrav!

24.7.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

glavni detoksikacijski organ koji svakodnevno vodi bitku sa štetnim tvarima iz hrane, lijekova i metabolizma je jetra. Stoga, kada se govori o prehrani za detoksikaciju, neposredno se misli na prehranu koja potiče detoksikacijski potencijal jetre. Kako bi jetra uspješno obavljala svoju zadaću eliminacije štetnih toksina potrebni su joj određeni nutrijenti poput vitamina, minerala i fitokemikalija.

Prvaci u čišćenju jetre i olakšavanju njene detoksikacijske zadaće su tamno zeleno lisnato povrće te povrće iz porodice kupusnjača poput cvjetače, brokule, kupusa, kelja i rotkvice. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati „čistač jetre“, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija – glukozinolatima i tiocijanatima – koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Detoksikacijski tanjur obogatit će i radič, maslačak, šparoge, rukola, raštika i svo tamno zeleno lisnato povrće.

Zaštitni učinak na jetru ima i artičoka koja, zahvaljujući visokom udjelu tvari cinarina i inulina, stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle i celera te peršin. Ovo povrće i začinsko bilje predstavlja pravu riznicu nutrijenata – prijatelja jetre, osobito vitamina C i kalija, a ujedno se može konzumirati na bezbroj načina. Povrće i voće bogato kalijem važno je za održavanje pravilnu funkciju bubrega, organa koji u suradnji sa jetrom odstranjuju otpadne tvari iz organizma putem urina.   

Adekvatan unos voća također čini temelj detoksikacije. Pri tome prednost valja dati jabukama, kruškama, bobičastom voću te grejpu. Ovo voće bogato je pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi. Također, konzumacija namirnica koje sadrže vlakna rezultira dužim osjećajem sitosti. Grejp ima blago diuretički učinak te je preporučljiv osobama koje imaju problema sa zadržavanjem vode. Bobičasto voće prepuno je antioksidansa – vitamina i fitokemikalija – te tako potpomaže antioksidativni potencijal.

Visokovrijedni fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike pospješit će probavu, a samim time i eliminaciju toksina, ali istovremeno i ojačati imunološki sustav. U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tekućine. U juhama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tijekom detoksikacije je potrebno dnevno unijeti oko dvije litre tekućine.

Artičoka za bolju probavu

Od biljaka „čistača“ često se spominje artičoka. Artičoka sadrži gorke tvari: cinaropikrin, cinarin, različite mineralne sastojke i razmjerno mnogo vitamina A. Ljekovitost joj potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu koje potiču jetru na brže protjecanje žuči, a preporuča se i kod stanja loše probave. Artičoka obiluje prehrambenim vlaknom inulinom koje djeluje kao prebiotik koji u crijevima potiče rast korisnih bakterija i tako pomaže uspostaviti povoljnu ravnotežu crijevne mikrobiote. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i zdravlje čitavog organizma. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Maslačak kao čistač krvi

Pučka medicina u rano proljeće savjetuje konzumirati salatu od maslačka kako bi se „pročistila krv“. Salata koja se priprema od svježeg mladog lišća, ubrana prije cvatnje, i korijena koji se reže na tanke ploške djeluje kao diuretik i pomaže kod žučnih i jetrenih tegoba. Korijen maslačka, zahvaljujući sadržaju gorkih tvari, terpena i fitosterola, koristi se u fitoterapiji kao učinkovito sredstvo za drenažu jetre. Maslačak također potiče lučenje žuči, a pomaže i kod probavnih problema i slabog apetita. Maslačak posjeduje i blago laksativno djelovanje, a bogat je kalijem, fruktozom i inulinom koji olakšava probavu. 

Kopriva potiče izmjenu tvari

Kopriva je vrlo ljekovita biljka i njeni se listovi koriste za poticanje cjelokupne izmjene tvari. Kopriva se često nalazi u sastavu čajnih mješavina za liječenje gihta i reumatskih oboljenja te žučnih i jetrenih tegoba, a dodaje se i u mješavine namijenjene za proljetne i jesenske kure čišćenja. Znanstvene studije su potvrdile da posjeduje diuretičko i detoksikacijsko djelovanje.

Komorač blagotvoran za probavu

Ova aromatična biljka koja se koristi u kulinarstvu još je od davnina korištena kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje meteorizam i flatulenciju. Koristi se u kurama za detoksikaciju jer potiče lučenje viška tekućine iz organizma i uklanjanje toksina, a eterična ulja djeluju antiseptički na mokraćni sustav spriječavajući pojavu infekcija.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi