Imam sniženo željezo, što mi je činiti?

Imam 27 godina. 171 cm, 58 kg. Ne koristim nikakvu terapiju osim što uzimam omegu, magnezij i vit C.
Možete li mi objasniti moju situaciju, naime krvna slika, uvijek eriotcite imam
blago povišene, najveća vrijednost je iznosila 5.72, također hematokrit i hemoglobin su mi u gornjim granicama. MCV i MCH uvijek u donjim granicama, ponekad MCV snižen. B12 vitamini i folna kiselina su mi uredni. Željezo mi iznosi na zadnjem vađenju 7, (8-30), također često mi željezo bude od 6-8. Ne razumijem kako imam tako nisku vrijednost željeza, a eritrociti, hemoglobin i hematokrit su u gornjim visokim granicama. Ako je u pitanju anemija trebali bi biti sniženi i ti parametri, pomalo sam zbunjena?
Htjela sam nadoknaditi sniženo željezo putem Floradix tonika, no onda mi eritrociti skaču primjerice na 5.72, što opet smatram da nije pametno. UIBC i TIBC uredni, feritin 33. (13-150).
Od simptoma koje povezujem s manjkom željeza bio bi umor, smanjenje energije, blijeda sam te imam ventrikularne ekstasistole, u manjem broju ali svaki dan. Inače sam zdrava,ali imam PCOS, te htjela bi istaknuti kako nemam obilne cikluse. Pokušavam se raznoliko hraniti te putem prehrane povisiti željezo, no nažalost bezuspješno.
Ne pušim i ne pijem alkohol.
O čemu bi se ovdje moglo raditi? Zašto su nalazi takvi, te što mi preporučate?
Hvala unaprijed i lijep pozdrav.

12.1.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Nažalost, ne mogu Vam pomoći, trebate se obratiti za mišljenje hematologu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]