Teška anemija zbog hemoroida

Pozdrav,
bila sam poslana od strane ginekologa provjeriti KKS i hormone zbog simptoma što sam imala (lupanje srca, noćno znojenje, umor, nesanica, glavobolja, osjećaj hladnoće, ispucao jezik…) nalazi hormona su uredni. Krvna slika: željezo 1,5; ferintin 4; hemoglobin 75; MCV 59; MCH 17,8; MCHC 297; RDW 19,3. Molila bih vas za savjete što piti od dodataka? Zadnja tri mjeseca imam problema sa hemoroidima, pa pretpostavljam da ovako loš nalaz ima veze s tim. Radila sam kolonoskopiju, sve je uredu, osim što imam 3 stupanj hemoroida.

Hvala

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Kod Vas je evidentna anemija zbog manjka željeza. Moguće je da su uzrok tome krvareći hemoroidi, vjerojatno udruženo uz mjesečni gubitak krvi mjesečnicom, ako su svi drugi uzroci otklonjeni dijagnostičkom obradom.

Prvi vidljivi znakovi po kojima se može posumnjati na anemiju su umor, slabost, bljedilo kože i sluznica te nedostatak daha (zaduha), a posljedica su smanjene opskrbe tkiva kisikom. Uslijed razvijene sideropenične anemije javljaju se još i smanjena koncentracija, vrtoglavica, zujanje u ušima, glavobolja i razdražljivost. Anemiju često prati i smanjen imunitet te povećana osjetljivost na stres i infekcije. Ako manjak željeza u organizmu traje dulje vremensko razdoblje, organizam će pokrenuti kompenzatorne mehanizme u vidu pojačanog rada srca i pluća što može uzrokovati neugodne palpitacije i tahikardiju. Pritom je bitno naglasiti da jačina simptoma ne prati nužno težinu anemije. Štoviše, neke osobe simptoma mogu postati svjesne tek retrogradno, po izliječenju. Osim hematopoetskih stanica, na nedostatak željeza posebno su osjetljive i stanice sluznice pa uslijed anemije može doći do promjena u usnoj šupljini i ždrijelu kao što su ulceracije i glositis. Nepoželjne promjene mogu se javiti i na noktima, kosi i koži, a moguća je i pojava sindroma nemirnih nogu.

Kada govorimo o prehrambenim izvorima željeza, ovaj mikronutrijent prirodno je prisutan u mnogim namirnicama, njime se obogaćuju i određeni prehrambeni proizvodi, poput sokova i žitarica za doručak, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Oblici prehrambenih izvora željeza

Razlikujemo dva oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza i ne – hem željeza.

Izvori hem – željeza

Zanimljivo je da riječ hem kojom opisujemo oblike željeza dolazi iz grčkog jezika, a u prijevodu znači krv. Najbolji izvori hem željeza su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi. Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu. U odnosu na ne – hem željezo, apsorpcija hem željeza je učinkovitija, iznosi od 15 – 45%, te na nju ne utječu prehrambeni čimbenici i želučana kiselina.

Izvori ne – hem željeza

Ne – hem željezo, anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost. Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću, te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C.

Suplementacija i obogaćivanje hrane željezom temeljne su strategije u borbi protiv anemije uslijed nedostatka željeza. Pri liječenju sideropenične anemije mogu se koristiti oralni i parenteralni pripravci željeza, a u rijetkim slučajevima i transfuzija.

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Tehnološkim operacijama se određeni kemijski oblici željeza mogu prilagoditi kako bi bili bolje iskoristivi i podnošljivi. Primjeri takvih postupaka su mikrokapsuliranje, vezanje u liposome, fermentacija Koji plijesni u mediju bogatom željezom, uklapanje u fosfolipidni dvosloj i vezanje u specijalni sukrosomalni matriks te kombinacija soli željeza s hemoglobinom. Pripravci s organskim kompleksima željeza kao što je željezo-bisglicinat (kelati željeza) imaju bolju apsorpciju i znatno manje gastrointestinalnih nuspojava u odnosu na ionsko željezo.

S obzirom da je vaše željezo u krvi iznimno nisko i ujedno su zalihe vrlo male, potrebno je razmotriti intravensku nadoknadu s vašim liječnikom i potom dugoročnu primjenu nekog od pripravaka željeza s poboljšanom apsorpcijom i bez nuspojava u nižoj dozi.

Također, prehranu je potrebno prilagoditi kako biste ublažili ili spriječili pojavu hemoroida koji su po svemu sudeći uzok vaše anemije.

Srdačan pozdrav!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika