Nedostaje mi vitamin D, kako ga nadoknaditi?

Pozdrav,

bolujem od lokalizirane sklerodermije, međutim već dugi niz godina imam problema s dosta jakim bolovima u kostima, slabosti u mišićima i općom slabosti koje sam godinama naglašavala, ali nitko mi nije provjeravao. Prije godinu dana sam bila na hitnoj otorinolaringologiji na biopsiji zbog izraslina u grlu, za koje je ustanovljeno da su nakupine limfnog tkiva (s obje strane nepčanih lukova i pri korijenu jezika). Nakon toga nisu dalje istraživali uzrok povećanom limfnom tkivu… Unazad dva mjeseca pojavio mi se osjet sličan električnom impulsu u korijenu jezika, zatim u grlu, a nedugo poslije i u cijelom jeziku. Slijedom pretraga vitamina, otkriven mi je ozbiljan nedostatak vitamina D u iznosu od 13 nmol/L. Isti sam danas dobila terapiju: d vital od 25000, svaki tjedan jedna ampula. Ono što bih ja voljela je učiniti dodatne pretrage da razjasnim uzrok tako velikom nedostatku te je li nedostatak ostavio posljedice na kosti i zube pa vas molim preporuku za pretrage koje bih trebala napraviti. Da napomenem, do sada mi nitko nije radio pretragu za D vitamin, iako je jasna veza s autoimunim bolestima, pogotovo sklerodermijom pa vas molim savjet.

23.5.2021

Odgovara

prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Svakako je potrebno primjenjivati terapijsku dozu vitamina D, kroz barem 8 tjedana, a u vašem slučaju, poželjno je uzimati 25.000 IJ i duže – tijekom 12 tjedana. Nakon toga napravite ponovno laboratorijsko određivanje 25-OH vitamina D u krvi kako biste saznali je li se vitamin D povećao iznad 75 nmol/L. Preporučljivo bi bilo koristiti i dozu održavanja vitamina D od 1.500 IJ dnevno dugoročno.

Od ostalih pretraga možete napraviti i denzitometriju kako biste dobili uvid u gustoću mineralne mase kosti. Uzroci niskih koncentracija obično su višestruki, od autoimune bolesti koja vam je dijagnosticirana, zatim nedovoljno izlaganje suncu, nizak unos hrane bogate vitaminom D, starija dob, primjene određenih lijekova….

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika