Prehrana u trudnoći

Postovani,

imam pitanje vezano za prehranu u trudnoci.

Prosle godine sam bila trudna i s 58kg na pocetku trudnoce sam dosla na 80kg na kraju trudnoce, sveukupno 22kg. Nije mi jasno kako se to dogodilo jer sam pazila sto jedem i secer i kruh svodila na minimum i pila vodu cesto, na samom kraju trudnoce sam cak ukidala obroke i bila na djeti. Na pocetku trudnoce su mi rutinski provjerili TSH koji je bio uredu, nikad nisam u zivotu imala problema s stitnjacom niti kilogramima. Niti sam ikad u zivotu pazila sto jedem. Provjerila sam negdje u 27-28 tjedan i secer u krvi i sve je bilo uredu. Tlak je cjelu trudnocu bio nizak ili prenizak. Voda mi se nije nakupljala u stopalima ili zglobovima. Jela sam raznoliko voce i povrce, meso i ribu. Ujutro maleno pecivo i grcki jogurt s malo masnoce. Prije rucka musli s mlijekom ili tostic sa sirom i neko voce. Za rucak vecinom vege ili neko varivo s povrcem. Popodne maleno pecivo i neko voce. Predvecer musli s mlijekom ili maleni tostic sa sirom i neko voce. Da li sam stvarno tako puno jela? Ako bi jela nesto slatko napravila bi puding u prahu bez secera. U prosjeku sam dobivala tri kilograma svaki mjesec. Na porodu sam izgubila 10 kilograma i ostale kilograme sam izgubila u roku 4-5 mjeseci. Inace svake godine provjeravam TSH i sad cu ponovo na jesen i svaki put je sve bilo uredu i nisam nikad imala ikakve simptome vezane za stitnjacu. Doktorica misli da sam previse jela i da mi je stitnjaca uredu. Brinem se u slucaju da se odlucim na drugu trudnocu i da se isto ponovi, jer ne zelim ponovo u trudnoci ukidati obroke i biti na djeti. Sto bi mi savjetovali? LP, zabrinuta

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Tijekom trudnoće mijenja se metabolizam ugljikohidrata i tijelo više “štedi”, stoga je možda ukupan dnevni unos ugljikohidrata bio malo veći pa je i to rezultiralo malo većim nakupljanjem kilograma. Vaš dobitak na tjelesnoj masi nije bio ekstremno visok i budući da ste nakon poroda i izgubili te kilograme, vjerujem da nema razloga za zabrinutost.

Sljedeći put možete malo više pripaziti na unos energije i udjele ugljikohidrata, proteina i masti i vjerujem da će sve biti u redu. Kako bi sigurno prošli kroz taj proces, preporučujem Vam i praćenje nutricionista.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trudnoća

Trudnoća i postpartalno razdoblje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa žene koje boluju od depresije, anksioznosti, bipolarnog afektivnog poremećaja ili drugih psihijatrijskih poremećaja ili imaju rizik za razvoj depresije, briga o mentalnom zdravlju tijekom trudnoće i nakon poroda predstavlja važno pitanje. Najnovija istraživanja sugeriraju da rizici od recidiva bolesti, suicidalnog ponašanja i nepovoljnih opstetričkih ishoda zbog neliječene majčine depresije često nadmašuju relativno niske teratogene […]

Prehrana

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Trudnoća

Plodova voda

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePlodova voda ili amnijska tekućina (latinski liquor amnii, engleski amniotic fluid) je tekućina koja se nalazi unutar maternične šupljine. Nju obavijaju dva sloja plodovih ovoja, amnion i korion. Plodova voda ima više funkcija. Osnovna funkcija je osiguravanje mehaničke zaštite ploda, zaštite od naglih pokreta i trauma, te zaštita pupčane vrpce od mehaničkog pritiska. Plodova voda […]

Trudnoća

Nadutost i trudnoća – što mi savjetujete?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]