Strah od šećerne bolesti

Zdravo, imam 23 godine. 7 dana nakon prebolovane korone uradio sam nalaze i sve je bilo uredu osim sto je glukoza bila 5.6 a ketonski spojevi 1. Poslije 7 dana uradio sam opet nalaze i glukoza je bila 5.4, ketonski spojevi 1. Zabrinuo sam se zasto su mi ketonski spojevi sada 1 iako su uvijek na ranijim nalazima bili negativni. Poceo sam strahovati da cu dobiti dijabetes i jako me to muci. Visok sam 178cm i do prije pola godine sam imao 86kg, te sam smrsao na 80kg prije nego sam dobio koronu. Nemam nikakve zdravstvene probleme. Takodjer, moji roditelji nemaju dijabetes. Zelim Vas pitati za savjet, te da li imam razloga za brigu, te da li je potrebno nesto dalje raditi. Unaprijed hvala.

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Vaša tjelesna masa je sada skoro uredna, indeks tjelesne mase (BMI) je 25 što signalizira blago povišenu tjelesnu masu na granici s normalnom. Bitno je da održite i povoljan sastav tijela, posebice mišićnu masu. Prehranu prilagodite tako da sadrži što manje slastica i industrijske hrane  s koncentriranim šećerima, a ugljikohidrati koje konzumirate trebaju biti uglavnom složeni – porijeklom iz cjelovitih žitarica, mahunarki, povrća. Proteine u prehrani osigurajte iz mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, mahunarki i njihovih prerađevina. Budući da nemate šećernu bolest u obiteljskoj anamnezi, vjerujem da nemate razloga za strah, međutim, svakako je uputno paziti na svoje životne i prehrambene navike kako biste prevenirali predijabetes i metaboličke disbalanse koji mogu dugotrajno voditi ka metaboličkom sindromu i šećernoj bolesti.

Od dodataka prehrani preporučila bih Vam dodatni vitamin D tijekom zime i proljeća.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]