Vegetarijanstvo, zatvor i grčevi

Poštovani, Imam 19 godina. Visoka sam 176 cm i teška sam 60 kg te sam izgubila par kg tijekom tjedan dana. Vegetarijanka sam već 5 godina. Prije tjedan dana osjetila sam nepodnošljive grčeve u trbuhu uz povraćanje te nemogućnost odlaska na wc. Također to mi se je dogodilo prije cca mjesec/dva, ali nije bilo toliko jako kao sad. Grčenje je bilo jako i u intervalima. Osjećaj probadanja, grčenja, stiskanja. Inače imam rijetku potrebu za većom nuždom. Prosječno 1x tjedno. Imala sam i tremor i grčenje udova te slabost, no, to je trajalo jedan dan. Do dan danas ne mogu jesti, jedan obrok u danu, čim nešto pojedem krenu grčevi. Uz grčeve se pojavljuju i jači plinovi, ali uz nemogućnost izvršenja nužde. Probala sam i “prirodne” napitke poput Coca-Cole, mineralne vode te puno obične vode kako bi mi potaknulo probavu. U ljekarnoj su mi preporučili Redovitu te ju koristim, no unatoč njoj imam grčeve tijekom i nakon jela. Možete li mi reći što mi je činiti jer bolovi ne prestaju? Također možete li mi savjetovati što jesti općenito kao vegetarijanka te kod problema s probavom?
Hvala Vam na odgovoru !
Srdačno

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Namirnice koje čine srž vegetarijanske prehrane poput povrća, voća, mahunarki i žitarica smatraju se poželjnima za probavu. Međutim, ako jedete veće količine industrijski prerađene hrane, to može biti okidač za smetnje koje navodite.

Problem bi mogao biti i u činjenici da veliku nuždu imate tek jednom tjedno. nije jasno je li to tegoba koja se javila u isto vrijeme kad i grčevi ili ste takav ritam pražnjenja crijeva imali i ranije?

U svakom slučaju, ako tegobe budu i dalje prisutne, obratite se liječniku obiteljske medicine koji će procijeniti je li Vas potrebno uputiti specijalistu gastroenterologu.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]