Zatvor nakon antibiotika

Pozdrav,u zadnja dva tri mjeseca imam problem sa tvrdom stolićem od redovne terapije pijem concor 2.5,rosveru 10mg,andol 100 i vilspox.Problem mi je nastao poslije jake upale sinusa kada sam pila antibiotik I analgetike.Poslije toga mi je stolica tvrda i suha pila sam probiotike,planinski čaj ishrana je dijetalna zbog blago povišenog šećera.Molila bih Vas za savjet.

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Pozdrav,

U nastavku su savjeti za prirodno olakšavanje tegoba sa zatvorom;

• Konzumirajte hranu bogatu neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Vlaknima su posebno bogate mekinje, svježe voće i povrće. Posebno se preporučuju jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke, sjeme psilliuma, chia sjemenke, laneno sjeme i cjelovite žitarice.
• Svakoga dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća.
• Pijte obilje tekućine, posebice vode. Voda je najbolji prirodni ‘omekšivač’ stolice, a ujedno prevenira konstipaciju (zatvor).
• Dnevno uzimajte 1-2 žlice lanenog ulja ili lanenih sjemenki umiješanih u jogurt.
• Ako vam je dostupno, svakodnevno konzumirajte tamno bobičasto voće poput borovnica, crnog ribiza, višanja i sokove od ovog voća. Ovo je voće bogato proantocijanidinima, biljnim kemikalijama koje jačaju kapilare i vene i tako štite od hemoroida.
• Izbjegavajte kavu, alkohol i jake začine (primjerice čili), posebice u vrijeme kada su hemoroidi ispoljeni.
• Izbjegavajte crveno meso i mesne prerađevine, osjetljive osobe često reagiraju pojavom hemoroida na konzumaciju ovih namirnica.
• Čokolada i crno vino također mogu biti okidači nastanka hemoroida, stoga izbjegavajte ove namirnice ako znate da vam izazivaju tegobe.
• Izbjegavajte cjelodnevni unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda. Tijekom dana obavezno pojedite barem jedan kuhani obrok, a neka juhe čine nezaobilazan dio svakodnevnog jelovnika.
• Izbjegavajte korištenje agresivnih laksativa i redovito koristite probiotike.
• Bavite se umjerenom tjelovježbom, izbjegavajte duge periode stajanja i sjedenja.
• Ne naprežite se pretjerano tijekom nužde i nemojte provoditi duge periode sjedeći na nužniku.

 

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mikroorganizmi

Antibiotici – brzi spas ili potencijalna prijetnja?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntimikrobni lijekovi ključni su za liječenje infekcija uzrokovanih mikroorganizmima. Prema djelovanju, dijele se na: Njihova ispravna uporaba spašava milijune života. Međutim, nepravilna upotreba stvara ozbiljan problem – antimikrobnu rezistenciju (AMR). Povijest antibiotika Prvi antibiotik, penicilin, otkrio je Alexander Fleming 1928. godine, što je označilo početak masovne proizvodnje i kliničke primjene. Tijekom 20. stoljeća, otkriće drugih […]

Antihistaminici

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Antibiotici

Prostatoliti – molim Vaše mišljenje

Antibiotici

Komplicirane upalne promjene bubrega

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVeć smo, na ovim stranicama, pisali o apscesu bubrega kao eklatantnom primjeru gnojnog pijelonefritisa odnosno upalne, gnojne promjene bubrega. Takva stanja svakako spadaju u komplicirane infekcije mokraćnog sustava, odnosno bubrega, i nerijetko zahtijevaju kirurško (urološko) liječenje budući da sama konzervativna terapija antibioticima i suportivnim mjerama najčešće nije dovoljna. Situacije, odnosno bolesti bubrega, koje zahtijevaju kiruršku […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]