Anemija?

Pozdrav,
Da li je normalno da mi se zacrni kad naglo ustanem to mi se dešava vec mjesec dana ali ne svaki put nego ponekad bas kad naglo ustanem
Da li da vadim nakaze krvi i koje nalaze je potrebno izvadit. lp

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Laboratorijska obrada počinje s kompetnom krvnom slikom (KKS), uključujući broj leukocita (L), trombocita (Tr), indekse i morfologiju E te analizu razmaza periferne krvi. Razmaz obično dobro razlučuje anemiju zbog nedovoljne produkcije E od one zbog pretjeranog razaranja. Daljnje se pretrage traže na osnovi dobivenih podataka i kliničke slike.
Dijagnostička obrada uključuje prvenstveno utvrđivanje uzroka anemije; gubitak krvi, smanjena proizvodnja eritrocita, te pojačana razgradnja. Prvo treba isključiti krvarenje, a zatim ostale moguće uzroke. Uobičajeno je mjerenje retikulocitnog indeksa (RI). Retikulocitni indeks manji od 2% pokazuje neprimjereno stvaranje eritrocita, a RI veći od 2% govori o prekomjernom razaranju ili gubitku eritrocita putem krvi. Mikrocitne anemije govore o promjenama u stvaranju hemoglobina, kao što je slučaj ako nedostaje željeza ili su prisutne neke kronične bolesti. Normocitne anemije upućuju na hipoproliferativne ili hipoplastične mehanizme. Makrocitne anemije (karakterizirane velikim eritrocitima) javljaju se u slučajevima nedostatka vitamina B ili folne kiseline, te kao rezultat djelovanja nekih lijekova. Kao rezultat ovih pojava u perifernoj krvi prisutan je povećani broj retikulocita, preteča krvnih stanica.
Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika