Bol u zglobu lijeve ruke

Pozdrav vec nekih tjedan dana boli me zglob na lijevoj ruci
U predjelu sake pocelo mi oticati i stvaraju se kao male kvrzice odma na zilama
Ruka ne funkcionira dobro i ne mogu s njom vecinu stvari raditi.
Krivi pokret i zaboli me.
Ja se nadam da mi vi mozete pomoci i reci sta dalje da radim s obzirom da je moj doktor rekao samo da par dana idem na inekcije voltarena da to nije nista

14.2.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Neki od najčešćih uzroka bolova u zglobu ruke su upala tetive, uganuće zgloba ruke,  sindrom karpalnog tunela (nastaje zbog pritiska na živac u zglobu), artritis (kao posljedica degenerativnih oštećenja ili se javlja kao sistemska upalna bolest), ganglion ciste (dobroćudne tekućinom ispunjene otekline koje mogu rasti u veličini).

Smetnje koje opisujete mogle bi biti posljedica tzv. sindroma prenaprezanja, što je pojam pod kojim razumijevamo bolna stanja koja nastaju radi malih mikro trauma najčešće povezanih sa stalnim, učestalim ponavljajućim pokretima. To mogu biti stanja vezana uz sport ili svakodnevne aktivnosti u kući ili na poslu (rad na računalu, upotreba miša) i sl.

Što se tiče krvžica u području ručnog zgloba, najčešće se radi o dobroćudnim citama na šaci tj. ručnom zglobu veličine nekoliko milimetara do par centimetara, a ponekad mogu spontano puknuti i nestati. Ove ciste koje zovemo ganglion, mogu uzrokovati jaču ili slabiju bolnost u području ručnog zgloba, ponekad i trnce u šaci te ograničiti pokretljivost samog ručnog zgloba. Indikacije za liječenje su bolovi i trnci u šaci, smanjena pokretljivost zgloba, ponekad i estetski moment. Općenito na bolno mjesto stavljamo hladne ili tople obloge, te fizikalno-medicinske procedure koje umanjuju bolnost i upalu uz nesteroidne antireumatike lokalno i na usta. Posavjetujte se sa specijalistom ortopedom ili plastičnim kirurgom koji će ovisno o kliničkom pregledu i anamnezi odlučiti o daljnjem liječenju.

Kod vas se radi već o kroničnoj fazi te je najbolje da se posavjetujete sa vašim liječnikom obiteljske medicine da vas uputi kod specijaliste fizijatra ili ortopeda.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika