Bradavica

Pozdrav imam 17 godina musko i trenutno sam u pubertetu. Htio bih vas pitat dali koristenje antiperspiranta old spice ima veze sa rakom dojke. Ja sam koristio prosle godine taj antiperspirant po prsima ne direktno na bradavicu i malo ispod pazuha. Nakon nekoliko mjeseci nastala mi je mala kvrzica ispod bradavice. Ona je sad kao splasnula ali me zanima da li to moze bit rak. Jos nesto, dali je bol u ruci povezana s rakom. Mene u zadnje vrijeme osjecam kao slabu bol. Ispod pazuha nemam kvrzica niti bol ispod pazuha. Hvala vam

14.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Važno je svaku promjenu na dojci, kao i tvorbu koju ste eventualno napipali, provjeriti i u tom smislu možete napraviti ultrazvučnu pretragu dojke. Takav pregled obavlja specijalist po odluci vašeg obiteljskog liječnika. Bez obzira što su tumori dojke znatno češći kod žena, u muškoj dojci također mogu nastati promjene. Dojka je organ koji se nalazi pod hormonskim utjecajem, za određene poremećaje postoji genetska predispozicija pojedinca, a također činitelji iz okoline kojima smo izloženi mogu imati posljedice na naše zdravlje.

Ukoliko imate kakvih dvojbi oko zdravlja dojki, obavite kontrolni pregled. Što se tiče antiperspiranata, savjetuje se da se izbjegavaju oni koji sadržavaju spojeve aluminija. Na takvim proizvodima ponekad možete primijetiti naljepnicu sa ružičastom vrpcom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika