Cista na štitnoj

Poštovani,imam pitanje vezano za moju sestru, ima 14 godina , zbog boli u želucu išli smo kod specijaliste (privatno) rađen joj ultrazvuk i sve je uredno, doktor je uradio i pregled štitne te uočio 2 male ciste i rekao kako to nije ništa. S obzirom da je ona naglo narasla i razvila se zanima me da li su ciste tu možda zbog toga. Brinem se.

10.4.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,
Zbilja bi bilo teško povezivati ciste na štitnjači s dinamikom rasta vaše sestre. Ukoliko vas brine funkcija štitnjače, možete periodički, po preporuci liječnika, provesti kontrolu štitnjače. Štitnjača je, kao i još neki organi u tijelu, cistične strukture, pa nalaz cista samo po sebi, bez drugih simptoma, obično nema značaja. Kod štitnjače je potrebno obratiti pozornost na pojavu čvorova, uvećanja žlijezde ili značajnog učinka na metabolizam u smislu pojačanja ili smanjenja tjelesnih funkcija.
Bol u želucu bi mogla imati uzrok u psihičkom stanju vaše sestre, pogotovo ukoliko prolazi kroz neko stresno životno razdoblje, ukoliko osjećaj teret nadolazećih obaveza i zadataka. Po mogućnosti, posvetite joj više pažnje i vremena. Ukoliko ne postoji nikakav drugi organski razlog, a vjerojatno i ne postoji kada ste napravili pregled kod specijalista, obratite pažnju na prehranu, pokušajte pomoći sestri da se više opusti i raduje… Ukoliko bi se javili simptomi kao što su grčevite boli u trbuhu, povraćanje, proljev, krv u mokraći stolici, crna stolica, povišena tjelesna temperatura i drugo, odmah se javite u hitnu ambulantu.
Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika