Crijevna viroza – može li to biti pokazatelj maligne bolesti?

Poštovani, otac od 55 godina imao je crijevnu virozu od 8.4. do 21.4. Nakon nekih 10 dana što je konstantno imao proljev bilo je malo krvi i sluzi u stolici. Otišao je na hitni pregled, i sve je bilo ok, doktorica ga je pregledala i rektalno. Nalaz krvi je pokazao CRP 21,6 te leukocite 15. Na što mu doktorica nije dala antibiotik. Od tog pregleda prošlo je blizu 3 tjedna.

Ovih dana napravio je pregled stolice, da bi kalprotektin bio 260. Otac je dobro, nije se žalio na nikakve bolove, kaže da mu se od prolaska bolesti proljev pojavio samo jednom. Testiran je na okultno krvarenje i pozitivan je. Testiran je i na helicobacter pylori i na to je pozitivan.

Inače nije imao nekih velikih problema nikada, imao je jednom crijevnu virozu jer ima malenu unuku koja većinu bolesti donese iz vrtića. Ali mi smo malo zabrinuti. Napominjem krv mu se samo tada pokazala. Mogu li ovakvi činitelji kao što su kalprotektin i okultno krvarenje pokazati na maligne bolesti?

Srdačno,

19.6.2023

Odgovara

Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Poštovana,

uzevši u obzir navedene nalaze, kod Vašeg oca se najvjerojatnije radi o aktivnoj upalnoj bolesti crijeva – ulceroznom kolitisu. H. pylori je potrebno liječiti trojnom terapijom. Za potvrdu dijagnoze ulceroznog kolitisa savjetujem posjet gastroenterologu koji će indicirati kolonoskopiju.

Srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika