Imala sam ugriz na bedru koji je bio nateko i imao je 4 rupice dvije male i malo sire od toga 2 vece, nakon nekog vremena bilo mi je crven krug ,malo naborano koji je s vremenom se blijedio dok sad nije ostavi lagan trag plavog kruga

ugl mene brine da nije krpelj jer sam naravno google-la i jos vise se uplasila od svih bolesti,a opet mi je glupo ic doktoru ak nije nista il jos gore da me salje na nekakve testove u druge bolnice,smatram da je mozda ugriz od pauka posto ima 4 rupice koje mi ne pasu na druge kukce, sad pomozite mi sta da radim da li je to nesto opasno il nije nista sam ubod . lijep pozdrav

11.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Reakcija na koži može biti posljedica ugriza nekog kukca, a ono što vidimo na koži je imunološka ili alergijska reakcija na prisutnost strane tvari koja je na taj način ušla u naše tijelo. Karakteristike ugriza koji opisujete ne upućuju jednoznačno na određeni tip ozljede.

Ukoliko su promjene na koži posljedice ugriza krpelja, mogli ste možda zamijetiti uzdignuće na koži bedra i crvenilo koje se može pojaviti obično između 3 i 32 dana nakon uboda krpelja. Crvenilo se širi, često s centralnim izbljeđivanjem.  Promjena na koži mijenjaju položaj što uglavnom traje nekoliko tjedana,   a od općih simptoma mogu se javiti klonulost, osjećaj bolesti, zimice, vrućica, glavobolja, ukočenost šije, bolovi u mišićima i zglobovima. Opisane promjene odgovarale bi simptomima lajmske bolesti, ali se ne moraju pojaviti svi. Simptomi poput bolova se mogu pojavljivati i nestajati, kao i migrirati po čitavom tijelu. Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih nalaza i prisutnosti tipičnih znakova bolesti. Liječenje lajmske bolesti provodi se antibioticima i ono je efektivnije u prvoj, akutnoj fazi bolesti, dok kronična lajmska bolest može biti teža za liječenje, te se vrlo često liječenje mora ponoviti, jednom ili višekratno. U prvoj fazi bolesti, kad se infekcija manifestira na koži, dovoljna su dva do tri tjedna terapije antibioticima.

Ukoliko se simptomi na koži ne smire ili se pojave neki od opisanih te ukoliko se jave drugi neuobičajeni simptomi narušenog općeg zdravlja, potražite savjet kod svog liječnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika