Inzulinska rezistencija, uzroci i potrebni nalazi?

Poštovani,

Visoka sam 175 cm,i imam 57 kg,starost 28 god.
Glukoza 4
Indeks rezistent.na inzulin (Homa)(Rač,). 0,4
Aktivnost beta stanica gušterače
(Homa)(RAČ). 87%
Periferna osjetljivost na inzulin
(Homa(Rač). 236%

Pijem 1,5 lit obične vode ali ne zato što sam žedna nego zato da budem hidrirana. Mokrim normalno.
Molim vas da mi objasnite što pokazuje ovaj nalaz ,te koje pretrage trebam dalje napraviti.
LP

30.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Kod postavljene kliničke sumnje prema ranije navedenim tegobama, a koje bi upućivale na inzulinsku rezistenciju, do laboratorijske potvrde dođe se vrlo jednostavno. Uz prethodno postavljenu ispravnu indikaciju od strane specijalista, potrebno je učiniti 2-satni OGTT test s određivanjem vrijednosti glukoze i inzulina natašte i dva sata nakon standardiziranog ugljikohidratnog opterećenja. Interpretacija nalaza ne bi se smjela temeljiti na isključivom iščitavanju naizgled nejasnih brojeva, nego je nalaze potrebno staviti u kontekst simptoma i kliničkih znakova koji su i doveli do sumnje na inzulinsku rezistenciju.
Vrijednosti šećera (glukoze) u krvi se uobičajeno izražavaju u mmol/L (milimoli po litri). Vrijednosti inzulina se određuju u dva sustava jedinica. Prvi je mU/L (tzv milijedinice po litri), a podjednako je zastupljeno i izražavanje u pmol/L (pikomol po litri). Procjena inzulinske rezistencije, odnosno stupanj izraženosti iste, u domeni je specijaliste internista, endokrinologa i dijabetologa, koji će uzevši u obzir kliničke pokazatelje inzulinske rezistencije (najčešće u sklopu postprandijalne hipoglikemije) i dobivene laboratorijske nalaze, procijeniti radi li se o umjerenom ili teškom stupnju inzulinske rezistencije te je li došlo do manifestne šećerne bolesti. Obično se vrijednost postprandijalnog (nakon obroka) inzulina iznad 347 pmol/L smatra dovoljnim pokazateljem inzulinske rezistencije.
HOMA indeks jedan je od načina procjene inzulinske rezistencije i dobiva se računski, iz vrijednosti glukoze i inzulina natašte.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika