Kako potaknuti dijete da pije vodu?

Svi znamo koliko je zdrava i uravnotežena prehrana važna za normalan rast i razvoj djeteta. Ali ponekad zaboravljamo da je vrsta i količina tekućine koju dijete pije jednako bitan dio kvalitetnog jelovnika.

Što dijete treba piti?

Kao što ih privlače šarene igračke, vesele boje osvježavajućih napitaka magnet su za dječje oči. Ako je pritom napitak još i sladak i ima zanimljiv okus i miris, djetetu može biti zbilja teško odoljeti ovom izazovu. Ali roditelji moraju znati da je većina šarenih, ‘voćnih’ napitaka krcata šećerom s kojim moraju biti oprezni i odrasli i djeca. Osim toga tu su i umjetna bojila, arome i drugi dodatci koji mogu uzrokovati alergije i biti štetni za djecu. Samo su dvije vrste napitaka koje djeca trebaju piti: obična voda i mlijeko.

Koliko su zdravi 100%-tni voćni sokovi?

Sokovi označeni kao 100% voćni bolja su alternativa drugim ‘voćnim’ napitcima, ali ni s njima se ne smije pretjerati. Bez obzira što nemaju dodanih šećera i što sadrže neke vitamine, udio šećera u njima je i dalje velik, a ne sadrže vlakna koja su važan dio sastava svježeg voća i povrća. Zato nam voćni sokovi ne daju osjećaj sitosti koji nam daje obrok svježeg voća. Američka akademija za pedijatriju preporuča da se ograniči dnevni unos voćnog soka na najviše 120 mL za djecu od 2-3 godine, 180 mL za djecu od 4-6 godina i 240 mL za djecu stariju od 7 godina. Ta porcija voćnog soka može zamijeniti jedan voćni obrok ako voće nije dostupno, ali uvijek treba izabrati sok bez dodanih šećera, boja i aroma. Zbog slatkog i finog okusa dijete će često popiti puno više soka od preporučene količine, a roditelj će pri tom biti sretan jer dijete praktički tako ‘jede voće’. Kiselina u voćnim sokovima može oštetiti zubnu caklinu, a šećer uzrokovati karijes, pa se ne preporuča davati ih djetetu prije spavanja. Najbolje je dati voćni sok nakon glavnog obroka jer vitamin C može poboljšati apsorpciju željeza iz hrane.

Koja pića treba izbjegavati?

Zaslađena i gazirana pića djeca ne trebaju piti nikada ili samo iznimno i vrlo malu količinu. Sportski napitci sadrže dodatni šećer i elektrolite, i mogu se preporučiti kod dugotrajnog i intenzivnog treninga, ali nisu dobra opcija za svakodnevni unos tekućine. Energetska pića ne smiju piti djeca niti adolescenti. Ona sadrže šećer i kofein koji mogu kod djece uzrokovati mučninu, ubrzan rad srca, uznemirenost i druge ozbiljnije tegobe. Osim toga kofein djeluje kao diuretik (potiče mokrenje), te može pogoršati dehidraciju, a pri tom djelujući kao stimulans može prikriti simptome dehidracije (umor, klonulost).

Voda, voda, voda….

Najbolji izbor koji možemo ponuditi djetetu kad je žedno je obična voda. Djetetu treba početi nuditi vodu u dobi od 6 mjeseci, zajedno s uvođenjem dohrane, ali ne prije obroka kako se ne bi vodom zasitilo i pokvarilo apetit. Ranim uvođenjem obične vode u jelovnik dijete se navikava na vodu i stvaraju se zdrave navike koje će biti važne za cijeli život. Dijete mlađe od godinu dana ne treba piti voćne sokove.

Kako potaknuti dijete da pije običnu vodu?

Djeca će uvijek prije napraviti ono što vide da roditelji  rade, nego ono što im roditelji govore. Zato roditelji trebaju djeci biti uzor i u izboru pića, te i sami više puta tijekom dana piti običnu vodu. Ako dijete i dalje nije sklono piti vodu tijekom dana, može se pokušati nekom od sljedećih ideja:

  1. Potaknuti dijete da svakoga dana prije škole/vrtića popije čašu vode ili nezaslađenog čaja.
  2. Osobito ljeti dijete treba uvijek imati sa sobom svoju bocu s vodom.
  3. Dozvoliti djetetu da izabere bocu/čašu/slamku koja mu je zabavna i zanimljiva.
  4. Dodati u vodu komadiće voća (citrusi, borovnice, menta…) ili napraviti kockice leda s komadićima omiljenog voća. Pravljenje ovakvih kockica leda može biti zabavna igra za djecu.
  5. Napraviti smrznute voćne lizalice od razrijeđenog prirodnog voćnog soka ili voćni smoothie razrijeđen s dosta vode zamrznut u kalupima za sladoled
  6. Ako ipak dijete ne pije dovoljno vode, povećati unos voća i povrća bogatih vodom (rajčica, lubenica, tikvice, krastavci…), te raznih juha i variva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika