Postoji li razlog za zabrinutost u vezi markera CA 19-9?

Poštovani,

imam dijagnozu duboke zdjelicne endometrioze i cekam laparaskopsku operaciju koja ce biti u ožujku.
Ono što me brine je zapravo tumorski marker koji je vađen prije dijagnoze (ca 125 je nesto povisen ali to smo očekivali). Ali marker CA 19-9 je 30.17, sto iako je ispod granice mene zabrinjava jer je otac prebolio rak debelog crijeva i nakon toga isti tumorski marker mu je znatno nizi od mojeg. CEA je manji od 1.7… Postoji li razlog za zabrinutost u vezi markera CA 19-9?

 

19.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

CA 19-9 nije dovoljno specifičan i osjetljiv test da bi se mogao preporučiti kao test probira (screening) za osobe koje nemaju simptome bolesti. Kako se može dobiti mnogo lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza i dalje se traga za jednim biljegom koji bi bio specifičan i osjetljiv te s kojim bi se mogao otkriti rani stadij bolesti (te bi se mogao koristiti za probir).
Normalne laboratorijske vrijednosti ovoga tumorskog markera u serumu iznose do 25 kIU/L.

Njegovo određivanje pomaže u diferenciranju između karcinoma pankreasa i žučnih vodova, te drugih nekancerogenih (benignih) oboljenja kao što je na primjer pankreatitis (upala gušterače). CA 19-9 može se određivati uz druge testove kao npr. s CEA, bilirubinom i /ili s “jetrenim testovima” kada bolesnik ima simptome koji ukazuju na karcinom pankreasa uključujući bolove u abdomenu, mučnine, gubitak na težini i žutica.

Lagano povišene koncentracije CA 19-9 mogu se naći i u određenom postotku zdravih ljudi. Mnoge bolesti jetre ili pankreasa mogu biti uzrok povećanih vrijednosti CA 19-9.

Konzultirajte se s gastroenterologom i po njegovoj eventualnoj preporuci provedite dodatnu dijagnostičku obradu.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika