Prehrana kod endometrioze – što jesti, a što izbjegavati

Ova podmukla bolest zahvaća 10-15% žena reproduktivne dobi, a manifestira se u obliku bolnih i obilnih menstruacija, boli tijekom menstruacije, a ponekad uzrokuje bol i kod mokrenja ili pražnjenja crijeva.

Ova podmukla bolest zahvaća 10-15% žena reproduktivne dobi, a manifestira se u obliku bolnih i obilnih menstruacija, boli tijekom menstruacije, a ponekad uzrokuje bol i kod mokrenja ili pražnjenja crijeva. Endometrioza je poremećaj u kojem tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje te se, pod utjecajem hormona koji se ciklički luče u tijelu žene, ponašaju kao i maternici – rastu, krvare, stvaraju ožiljke i priraslice. Osim boli, endometrioza uzrokuje i neplodnost – ožiljci i priraslice mogu začepiti jajovode, a smatra se i da endometrioza može oštetiti jajnu stanicu te stvarati nepovoljne uvjete u maternici odnosno spriječavati primanje oplođene jajne stanice.

Endometrioza se ne može izliječiti, no može se držati pod kontrolom određenim kirurškim i nekirurškim metodama, a svakako si možemo pomoći pravilnim odabirom namirnica i načina prehrane.

Izbjegavajte „loše” masti

Stanje endometrioze pogoršava prehrana koja je bogata trans masnim kiselinama. U prilog izbacivanju namirnica koje sadrže trans masti govori istraživanje iz 2010. godine u časopisu  Human Reproduction koje je pokazalo kako žene s dijagnosticiranom endometriozom češće konzumiraju trans masti u usporedbi sa ženama koje nemaju endometriozu. Kod kupovine procesiranih namirnica poput keksa, grickalica i slično na deklaraciji, u popisu sastojaka, treba obratiti pozornost nalaze li se hidrogenirana biljna ulja te takve namirnice izbjegavati.

Namirnice koje utječu na regulaciju hormona, posebno ravnotežu estrogena u organizmu, mogu negativno utjecati na stanje endometrioze. Posebno je važno ograničiti ili izbjegavati namirnice koje potiču upalu u organizmu poput alkohola, kofeina, glutena i crvenog mesa.

Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu Europe PMC pokazalo je kako izbjegavanje glutena u prehrani tijekom 12 mjeseci može smanjiti bol uzrokovanu endometriozom.

Što se tiče unosa crvenog mesa kod endometrioze, istraživanja su podijeljena. Moguće je da crveno meso povećava razinu hormona estrogena u organizmu te na taj način povećava rizik od endometrioze ili pogoršava postojeće stanje.

Alkohol i kofein dovode se u vezu s povećanjem razine estrogena u organizmu, stoga bi ih bilo mudro ograničiti u prehrani.

„Dobre” masti, obilje voća i povrća i „low FODMAP„ dijeta kao pozitivci

Na popisu namirnica koje povoljno djeluju nalaze se namirnice bogate protuupalnim omega-3 masnim kiselinama. Riba je njihov glavni izvor, a ne volite li ribu, razmislite o njihovom unosu u obliku dodatka prehrani te biljnim izvorima poput lanenog ulja, sjemenki i orašastih plodova.

Prehrana koja obiluje svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama odlična je prehrambena strategija iz nekoliko razloga poput prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Zbog mogućeg štetnog djelovanja pesticida, savjetuje se odabrati organski uzgojeno voće i povrće. S voćem, povrćem i kvalitetnim žitaricama borimo se protiv upale, oksidativnog stresa i boli, a dodatnu pomoć mogu osigurati i protuupalni začini poput kurkume.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka, te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane. Ovakav način prehrane s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva, no pokazalo se i kako pomaže i ženama koje pate od endometrioze. S obzirom da je „low FODMAP„ dijeta prilično restriktivna eliminacijska dijeta, odlučite li se isprobati ovu dijetu poželjno je u suradnji s nutricionistom složiti uravnotežen plan prehrane.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]