Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana.

Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te galaktooligosaharidi, a namirnice u kojima ih najčešće možemo pronaći su pšenica, raž i svi njihovi proizvodi, različito voće i povrće poput luka, češnjaka, brokule i cikle te mahunarke (grah, leća, soja, slanutak). Najpoznatiji fermentabilni disaharid je laktoza, odnosno mliječni šećer koji se nalazi u kravljem mlijeku, mekanim sirevima, sladoledu i jogurtu. Važno je naglasiti kako tvrdi sirevi ne sadrže laktozu. Fruktoza je najučestaliji fermentabilni monosaharid, a glavni izvori su različito voće poput jabuke, kruške, lubenice, te med i različiti zaslađivači poput agavinog sirupa. Također, velike doze fruktoze sadrže i voćni sokovi te sušeno voće. Fermentabilne poliole možemo pronaći u različitom voću i povrću poput jabuka, breskvi, kupina, šljiva, trešanja, avokada, gljiva i cvjetače te zaslađivačima poput sorbitola, manitola, izomalta, maltitola i ksilitola.

Zašto FODMAP uzrokuje gastrointestinalne smetnje?

Za većinu ljudi, unos namirnica bogatih ovim vrstama ugljikohidrata nije problematičan, dok su neke osobe posebno osjetljive na njih. Dva su razloga zbog kojih fermentabilni ugljikohidrati mogu uzrokovati probavne smetnje. Prvi od njih je činjenica da su osmotski aktivni, odnosno da privlače vodu iz okolnih tkiva u crijevo što može uzrokovati nadutost i proljev. Drugi razlog je bakterijska fermentacija, odnosno nemogućnost potpunog metaboliziranja FODMAP-a, čime postaju supstrat bakterijama u debelom crijevu koje ih fermentiraju te kao nusprodukti nastaju plinovi i različite supstance koje mogu uzrokovati nadutost i bolove u abdomenu. Zanimljivi su rezultati studije koji su pokazali kako konzumacija inulina producira gotovo 70% više plinova u probavnom sustavu u usporedbi s glukozom koja nije FODMAP.

Konzumacija fermentabilnih ugljikohidrata može biti uzrokom pojave ili pogoršanja funkcionalnih gastrointestinalnih simptoma poput pojave abdominalnih grčeva, nadutosti ili proljeva. Navedeni simptomi karakteristični su za stanja i bolesti probavnog sustava poput sindroma iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS), upalne bolesti crijeva poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Međutim, ovaj način prehrane najčešće se preporučuje kod sindroma iritabilnog crijeva.

FODMAP i sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

„Low FODMAP“ dijeta odnosno prehrana koja se temelji na izbjegavanju unosa fermentabilnih ugljikohidrata osmišljena je kako bi pomogla ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva minimiziranjem unosa pojedinih namirnica kako bi prevenirali pojavu neugodnih simptoma.

Etiologija sindroma iritabilnog crijeva još uvijek nije u potpunosti razjašnjena, međutim jasno je kako većina oboljelih ima značajne koristi od promjene prehrambenih navika. S obzirom na dosadašnje iskustvo, važno je napomenuti kako je individualan pristup izuzetno važan kod ove skupine bolesnika. Većinom se razlike odnose na količine fermentabilnih ugljikohidrata koje osoba može tolerirati, pa se i prema tome određuje svakodnevni jelovnik.

Najveći broj znanstvenih studija upravo je i napravljen na ovoj populacijskoj skupini, koja je u posljednjem desetljeću nažalost sve mnogobrojnija. Gotovo 11% svjetske populacije pati od ovog sindroma što ga stavlja na prvo mjesto funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja.

Veliki je broj randomiziranih kontroliranih studija koje potvrđuju smanjenje simptoma za 50-80% pacijenata sa iritabilnim sindromom crijeva nakon uvođenja prehrane s niskim udjelom fermetabilnih ugljikohidrata. Međutim, iste te studije uz očiti blagotvorni učinak za oboljele, pokazale su i značajan utjecaj na sastav mikrobiote domaćina zbog čega su potrebne daljnje studije koje trebaju razjasniti kako će ovaj način prehrane utjecati na cjelokupno zdravlje pojedinca.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?