Petra Vlak mag.nutricionizma

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Što je „low FODMAP“ dijeta i kada se preporučuje?

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide i monosaharide te poliole. Jednostavnijim rječnikom, FODMAP je veliki razred različitih vrsta ugljikohidrata koji se sastoje od kraćih lanaca šećera koji se ne mogu u potpunosti apsorbirati u tankom crijevu. Uobičajenom prehranom unesemo između 15 i 30 g fermentabilnih ugljikohidrata svakog dana. Fermentabilni oligosaharidi su fruktooligosaharidi, inulin te […]

Nutricionizam

Prehrana kod povišenih triglicerida

Povišena koncentracija triglicerida nedvojbeno je važan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke  vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. […]

Nutricionizam

Kako pravilno rukovati namirnicama u doba pandemije?

U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina.

Nutricionizam

Smokve – najslađe ljetno voće

Smokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Nutricionizam

Kako prestati pušiti bez prekomjernog povećanja tjelesne mase?

Prema znanstvenim istraživanjima, pušači prosječno dobiju 4-5 kg tijekom prvih 12 mjeseci nakon prestanka pušenja. Kako se ne bi osjećali obeshrabreno, podsjetit ćemo vas kako je prestanak pušenja jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

Nutricionizam

Ključne i kritične namirnice u prehrani dojilja

Većina majki ne mora mijenjati svoju prehranu tijekom dojenja, a „dozvoljene“ i „zabranjene“ namirnice za dojilje najčešće su uvjetovane kulturološki, budući da u znanstvenim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnice i nepoželjnog utjecaja na kvalitetu majčinog mlijeka.

Nutricionizam

Stigmatizirane namirnice – trebamo li ih izbjegavati?

U posljednjem desetljeću brojne namirnice nosile su teško breme nepoželjnih, pa čak i otrovnih namirnica. Tako su jaja, sol, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi samo neke od namirnica koje se preporučivalo u potpunosti eliminirati iz prehrane.

Nutricionizam

Razbijanje mitova: smijem li piti kavu na prazan želudac?

Ako ste jedan od onih koji ne mogu započeti dan bez svog mirisnog rituala, jutarnje kave, sigurno ste nebrojeno puta čuli kako ispijanje kave prije prvog jutarnjeg obroka nije preporučljivo za vaš želudac. No ima li u tome istine i slaže li se znanstvena zajednica s ovom tezom pročitajte u nastavku.

Nutricionizam

Šećerni alkoholi – dobri ili loši?

Posljednjih nekoliko desetljeća intenzivno se traže dostojne zamjene za šećer.