Kako pravilno rukovati namirnicama u doba pandemije?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina.

Novootkriveni oblik virusa promijenio nam je svakodnevni život iz temelja. Uobičajene rutine i navike naglo su promijenjene, pa se tako sve više pažnje poklanja osobnoj higijeni i održavanju distance. Svakodnevni odlazak u kupovinu namirnica pretvorio se u pravi pothvat, a javljaju se i brojna pitanja i nedoumice vezane za širenje virusa putem hrane. Stoga ćemo u nastavku pokušati razbiti najčešće mitove vezane za ovu tematiku.

Možete li se zaraziti koronavirusom konzumacijom određene hrane?

Stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) tvrde kako trenutno ne postoje dokazi o infekciji Sars-CoV-2 virusom prilikom konzumacije hrane. Iako je vjerojatnost prenošenja virusa putem kontaminirane hrane vrlo mala, uvijek se preporuča održavanje sigurnosti hrane kako bi se smanjio rizik od zaraza koje se prenose hranom. Prilikom rukovanja ili pripremanja hrane obavezno:

·         Perite ruke sapunom prije i nakon pripreme ili konzumiranja hrane 20 sekundi.

·         Pokrijte usta i nos papirnom maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete i ne zaboravite nakon toga oprati ruke.

·         Operite voće i povrće prije nego što ih konzumirate.

·         Dezinficirajte površine i predmete prije i nakon uporabe.

·         Držite sirovu i kuhanu hranu odvojeno kako biste izbjegli prijenos štetnih mikroorganizama sa sirove na gotovu hranu.

·         Za sirovu i kuhanu hranu koristite različito posuđe/daske za sjeckanje kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju.

·         Obavezno kuhajte i ponovno zagrijte hranu na odgovarajuću temperaturu (≥72 °C tijekom 2 minute).

Možete li se zaraziti koronavirusom dodirom ambalaže hrane?

Glavni način na koji se bolest COVID-19 širi s osobe na osobu je kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kihanjem zaražene osobe. Postoje pojedini znanstveni dokazi kako virus može opstati na kartonskoj ambalaži hrane jedan dan, a na plastičnoj ambalaži i do nekoliko dana. Međutim, rizik zaraze koronavirusom dodirom kontaminirane ambalaže hrane vrlo je nizak, a ovaj oblik infekcije nije prijavljen.

U trgovinama, najveći rizik kontaminacije je kontakt s drugim osobama i površinama koje se često dodiruju, poput vage, ručke kolica ili tipki dizala, iako mnoge trgovine poduzimaju mjere za dezinfekciju tih površina. Stoga je potrebno temeljito oprati ruke nakon povratka kući iz kupovine, kao i nakon rukovanja s novo kupljenom ambalažom hrane. Slijedom navedenih higijenskih mjera nema potrebe za dezinfekcijom ambalaže hrane.

Kako biste pokušali umanjiti rizik od infekcije, potrebno je poduzeti sljedeće mjere prilikom kupovine i pripreme hrane:

·         Perite ruke u trajanju od 20 sekundi sapunom i vodom prije i poslije kupovine namirnica, raspakiravanja hrane, sakupljanja robe i prijema isporučene hrane.

·         Tijekom kupovine držite se sigurne udaljenosti (minimalne preporučene udaljenosti variraju od 1 do 2 metra) od drugih osoba.

·         Nemojte odlaziti u trgovinu ako ste bolesni, već zamolite nekoga od obitelji ili prijatelja da to učine umjesto vas ili ako je moguće naručite potrebne namirnice putem interneta.

·         Izbjegavajte dodirivanje hrane osim ako ćete je kupiti.

·         Pokušajte ograničiti odlaske u trgovine planiranjem obroka, obavljati kupnje u satima kada nema gužve, koristiti samoposlugu koliko god je moguće i plaćati elektroničkim sredstvima.

·         Pokrijte usta i nos papirnatom maramicom ili rukavom kada kašljete ili kišete i ne zaboravite nakon toga oprati ruke.

·         Izbjegavajte dodirivanje lica, nosa i usta prije pranja ruku.

Može li se COVID-19 širiti putem vode iz slavine?

Virus Sars-CoV-2 nije otkriven u vodi iz slavine. Iako virus može ostati aktivan u vodi kratko vrijeme i voda iz slavine kao i flaširana voda prolaze kroz nekoliko postupaka obrade, poput filtracije i dezinfekcije, što bi u konačnici inaktiviralo virus.

Na kraju, poznato je kako uz pravilne prehrambene navike, tjelesna aktivnost, smanjenje razine stresa i dovoljna količina sna doprinose održavanju normalnog funkcioniranja imunosnog sustava. Uz navedeno, dobra higijenska praksa, socijalno distanciranje i izoliranje zaraženih najbolji su poznati načini za sprječavanje širenja infekcije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Hrana

Dojenče koje odbija hranu i doima se nezainteresirano za jelo

Hrana

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Vitamin D

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Povraćanje

Hranjenje djeteta nakon operacije zbog hipertrofične stenoze pilorusa

Hrana

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kardiološko pitanje