Endometrioza i trudnoća

Uz endometriozu je česta smanjena reprodukcijska sposobnost, iako nije zapravo sasvim jasno to.

Ako do trenutka kada se odluči za potomstvo ženi nije dijagnosticirana endometrioza, u tijeku dijagnostičke obrade neplodnosti u oko 35% neplodnih žena ustanovi se kako je upravo ona uzrok problema. Jedini ili ne, unaprijed se ne može znati. Što kada se tijekom obrade neplodnog bračnog para dijagnosticira endometrioza u žene? Treba li je i ako da, kako liječiti? Jedinstvenog stava nema, a ovisit će o više čimbenika, npr. o dobi žene, veličini i smještaju endometriotičnih žarišta, eventualnim prethodnim trudnoćama itd. 

Pri osmišljavanju plana za tretiranje endometrioze u žena reprodukcijske dobi koje planiraju trudnoću, treba se voditi sljedećim:

  • Osnovno bi bilo pokušati trudnoću ostvariti sa što je manje moguće invazivnih intervencija (dakle, ukoliko je moguće, bez operacije).
  • Ukoliko ženina dob dozvoljava, trebalo bi se probati medikamentozno smanjiti endometriotične lezije (različitim lijekovima, možda i kombinacijom nekih, odnosno možda i promjenom prvotno predložene medikamentozne terapije).
  • Ukoliko veličina i rasprostranjenost endometrioze dozvoljava i ovakvo razmišljanje, može se i bez prethodnog liječenja početi s nekim od postupaka medicinske oplodnje.
  • Ako se nakon otprilike godinu-dvije (ovisno o dobi žene) ovakvog, konzervativnijeg pristupa trudnoća ne bi ostvarila, kirurški pristup bio bi sljedeći korak. Opet uz napomenu kako bi i on morao biti maksimalno poštedan i maksimalno učinkovit. U obzir dolazi laparoskopija (najpovoljnija bi varijanta bila samo elektrokoagulacija, tj. spaljivanje endometriotičnih žarišta, ili pak odstranjenje samo endometriotične ciste) ili laparotomija.

Ukoliko je endometrioza bila jedini uzrok neplodnosti, nakon (iz)lječenja trudnoća bi trebala biti moguća. Ako žena ipak ne zanese, uzroke bi trebalo dalje istraživati.

Jednom ostvarena trudnoća iza liječenja endometrioze, neovisno postigne li se spontano ili iz postupka medicinske oplodnje, dalje napreduje kao i svaka “obična” trudnoća. Što znači da se može bez problema iznijeti do kraja, ali isto tako može biti i patološka iz nekog drugog razloga.

Važno je zapamtiti da sama dijagnoza endometrioze ne znači kako žena nikada neće postati biološka majka, a upravo je to pitanje s kojim se u svakodnevnom radu često susrećem.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika