Povišen TSH

Poštovani,

imam 26 godina i od petog mjeseca ove godine liječnik mi je propisao euthyrox od 25mg zbog sniženih TSH vrijednosti koje su iznosile 20.720, te nakon uzimanja terapije od početka petog mjeseca do kraja srpnja vrijednosti su iznosile 27.70, na što je liječnik povećao terapiju svako jutro tbl od 25 mg, a svako drugo jutro tbl od 50 mg. Moram napomenuti da sam obavila UZV štitnjače koji je bio uredan.
Prije par dana ponovila sam pretrage TSH i začuđujuće mi je bilo što jedinice vrijednosti iznose 79.350. Nemam nikakvih vidljivih fizičkih smetnji ( umor, guša, ispupčene oči).
Stoga me zanima Vaše stručno mišljenje.

Unaprijed zahvaljujem

28.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kada se radi o hormonima štitnjače, klasično se preporučuje pretraga ukupnog tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). No, novije smjernice upućuju kako su slobodni hormoni štitnjače pouzdaniji pokazatelji. Riječ je o dijelu hormona štitnjače koji nisu vezani za specifične bjelančevine u krvi. Označujemo ih slovom f (eng. free = slobodno), kao fT4 i fT3. Slobodni oblik tiroksina (fT4) smatra se najpouzdanijom mjerom hormonalne ravnoteže u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda. Mjereći u svakom navratu slobodne hormone štitnjače, dobiva se pouzdana slika rada štitnjače. Nešto je važnije njihovo mjerenje kod žena, s obzirom da varijacije u koncentraciji estrogena mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače.

Bez obzira na kojoj ste hormonskoj terapiji za štitnjaču optimalna doza bi se trebala određivati po vrijednostima ft3 i ft4. Naime kod nadomjesne terapije koja uključuje i T3 (bilo sintetički ili NDT) TSH se jako snižava kada su ft3 i ft4 optimalni, pritom TSH zna biti vrlo  nizak. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izazivaju velike promjene u razini TSH, stoga je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače. Povišene vrijednosti TSH mogu se naći u hipertiroidizmu povezanim s povećanom razinom fT4 i TSH, neliječenom hipotiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hasimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji i hirsuitizmu. Sniženje TSH može se naći kod infekcija, toksične guše, toksične nodularne guše, zatim u hipetiroidizmu (Gravesova bolest), subakutnom tiroiditisu, akromegaliji, hipofunkciji hipofize, što može dovesti do sekundarnog hipotiroidizma.

Liječenje poremećaja funkcije žlijezde štitnjače mora se provoditi pod nadzorom specijalista endokrinologa. Moguće su značajne oscilacije u izmjerenim vrijednostima hormona što može imati za posljedicu pojavu različitih simptoma i metaboličkih poremećaja. Regulacija funkcije štitnjače, a s tim u vezi i određivanje optimalne doze nadomjesne terapije, često iziskuje strpljenje i dugoročno praćenje.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika