štitnjača

Poštovani, imam 27 g te zbog simptoma umora, nervoze,razdražljivosti,osjećaja pritiska u grlu koji u stresnim situacijama tjera na refleks povraćanja te zbog genetske predispozicije posumnjala sam na štitnjaču, nalazi hormona su : TSH 2.79(0.27-4.20) T3 1.60(1.30-3.10) T4 92.05(66.0-181.0),molim vaše mišljenje s obzirom na simptome da li su potrebne daljnje pretrage, uzv ,ostali hormoni ? Hvala.

27.6.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kada se radi o hormonima štitnjače, klasično se preporučuje pretraga ukupnog tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). No, novije smjernice upućuju kako su slobodni hormoni štitnjače pouzdaniji pokazatelji. Riječ je o dijelu hormona štitnjače koji nisu vezani za specifične bjelančevine u krvi. Označujemo ih slovom f (eng. free = slobodno), kao fT4 i fT3. Slobodni oblik tiroksina (fT4) smatra se najpouzdanijom mjerom hormonalne ravnoteže u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda. Slobodni tiroksin (fT4) je fiziološki aktivna komponenta tiroksina i u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače ga je potrebno kombinirati s TSH.  Najveći dio i ovog hormona se veže na transportne proteine. Glavna transportna bjelančevina je globulin koji veže tiroksin (TBG), vežući oko tri četvrtine hormona štitnjače. Određena zdravstvena stanja mogu mijenjati razine ove vrste bjelančevina u krvi, što može voditi netočnom tumačenju razine ukupnih hormona štitnjače. Niže razine TBG bjelančevine mogu se očitovati kod osoba koje na primjer imaju bolesti bubrega ili uzimaju anaboličke steroide, dok estrogen povisuje vrijednosti TBG, u trudnoći ili kod uzimanja oralnih kontraceptiva. Mjereći u svakom navratu slobodne hormone štitnjače, dobiva se pouzdana slika rada štitnjače. Nešto je važnije njihovo mjerenje kod žena, s obzirom da varijacije u koncentraciji estrogena mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače. Osobama koje imaju zdravu osovinu hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda, preporučuje se stoga samo kontrola tireotropina (TSH) i slobodnog tiroksina (fT4).

Tumorske biljege kao laboratorijske parametre koristimo za dijagosticiranje i praćenje zloćudnih tumora štitnjače. Premda se javljaju vrlo rijetko i u pravilu se dobro liječe, zloćudni tumori se nešto češće javljaju kod mladih osoba. Tireoglobulin kao normalni sastavni dio svih stanica štitnjače se koristi kao tumorski marker u praćenju pacijenata kojima je izvađena štitnjača. CarcinoEmbriogeni Antigen (CEA) i kalcitonin se koriste u dijagnostici i praćenju medularnog karcinoma štitnjače koji ima nešto lošiju prognozu u odnosu na papilarni i folikularni karcinom štitnjače, ali je na sreću znatno rjeđi od njih.

Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javlja u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Anti-TPO je protutijelo usmjereno na blokiranje (uništenje) Tireoidne PerOksidaze (TPO), enzima neophodnog za proizvodnju (sintezu) hormona štitnjače, dok je anti-Tg protutijelo usmjereno na tireoglobulin (sastavni dio stanica štitnjače). Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak,

Za utvrđivanje problema sa štitinjačom potrebno je napraviti TSH, ft3 i ft4, anti-TPO i/ili anti-Tg te ultrazvuk.

 

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika