Svrbež anusa i vanjskih djelova vagine.

Imam 48 godina i na početku menopauze sam. Prije nekih godinu dana me počinje svrbiti u predjelu analnog otvora i oko klitorisa.

21.11.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kod svake hormonalne promjene može se javiti vaginalni svrab. Estrogen je ženski hormon koji čuva vaginalno tkivo elastičnim, te pomaže u održavanju pravilne vaginalne kiselosti i vlažnosti i tako na prirodan način pomaže u očuvanju od vaginalnih infekcija, te infekcija mokraćnog sustava. Razina estrogena opada u vrijeme prije menopauze i nakon menopauze. Ispiranje vagine, te korištenje određenih vrsta lijekova, također može utjecati na fiziološku floru vagine, odnosno uzrokovati vaginalnu suhoću. Vaginalna suhoća može biti uzrokovana i primjenom raznih neadekvatnih gelova, sapuna, te ostalih sredstava za održavanje intimne higijene, zatim tampona, kondoma, dijafragmi, ali i raznih alergena koji dolaze u kontakt sa vaginalnom sluznicom (detergent za pranje rublja, omekšivač i sl.). Za održavanje uobičajene funkcije i vlažnosti rodnice potrebno je spomenuti i važnost uobičajene mikroflore rodnice koji stvarajući mliječnu kiselinu, zajedno sa sekretom okolnih žlijezda čine zdravu vaginalnu sluznicu.   
Vaginalni svrab može se javiti i kao posljedica drugih zdravstvenih problema kao što su žučni i bubrežni kamenci, šećerna bolest i dr. U tom slučaju treba liječiti primarnu bolest kako bi svrbež nestao.

Ukoliko svrbež prati i obilna vaginalna sekrecija, može se raditi o upali izazvanoj gljivicama Candida albicans ili parazitom Trihomonas vaginalis. Uzrok svrabu na međici i čmaru mogu biti i crjevni paraziti, a u predjelu stidnog brežuljka i velikih stidnih usana stidne uši. Kemijski faktori koji se nalaze  u sapunu, kupkama, otopinama za ispiranje i mastima za lokalnu primjenu, također mogu izazvati svrab na stidnici.

Ginekološkim pregledom treba isključiti organske uzroke svraba. Nemojte se sami liječiti, kako si ne biste naštetili. Jedna od osnovnih mjera sprečavanja vaginalne suhoće je izbjegavanje agresivnih, odnosno neadekvatnih sredstava za održavanje intimne higijene, osobito raznih sapuna koji nisu ispitani i potencijalno mugu imati alergena svojstva. Na tržištu postoje različiti lubrikanti koji se mogu kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta koji svojim kemijskim sastavom i svojstvima omogućuju postizanje adekvatne vlažnosti rodnice. Osim navedenog, vaginalna suhoća može se i liječiti, najčešće lokalnom (različiti estrogenski preparati koji se mogu lokalno primjenjivati u rodnicu), a rjeđe i sistemskom primjenom hormona.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika