Utjecaj na sluh

Pozdrav, osoba sam ostecenog i osjetljivog sluha, tinitus i hiperakuzija. Kod projatelja u kuci sam prespavala ne znajuci da je u uticnici u sobi uredjaj za odbijanje stetocina i komaraca koji radi na ultrazvucnoj frek.

Sljedece jutro sam pitala sto je to jer nista nije pisalo i prijatelji su potvrdili da je to taj uredjaj. Nasla sam info da emitira jako glasno, oko 120 db i vise sto bi i sa zastitom bilo puno. Molim vas, kakve su posljedice za mene i moj sluh? Ako mozete dati otvoren odgovor jer znam da ljudi ne cuju te freq, ali znam da moze utjecati na sluh.

Hoce li doci do ostecenja u visokim frek i kakve su dugorocne posljedice jer sam u kuci bila oko 12 sat u komadu. Hvala vam na vasem strucnom odgovoru. Srdacno hvala!

30.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Normalno ljudsko uho može čuti zvukove u frekvenciji od 16 Hz do 20 kHz. Sve zvukove frekvencije više od 20 kHz nazivamo ultrazvukovima ili nadzvukovima i oni se koriste u tehnici i medicini. Izlaganje tkiva ultrazvuku ne uzrokuje oštećenja, a sam ultrazvuk prodire relativno duboko u tijelo. Mjerenja na ultrazvučnim uređajima (npr. ultrazvučni aparati za čišćenje) pokazala su da se u neposrednoj blizini uređaja pojavljuju razine zvuka između 100 i 110 dB za frekvencije 25 kHz. Na višim frekvencijama, razine ultrazvuka su osjetno niže. Nema jednoznačnih dokaza da zbog utjecaja ultrazvuka dolazi do privremenog pomaka praga čujnosti. Ultrazvuk se može osjetiti ne kao muzički ton nego neka vrsta pritiska u uhu ili glavi. Osoba duže izložena intenzivnom ultrazvučnom polju počinje se žaliti na glavobolju, osjećaj smušenosti i mučnine. Bez oštećenja: 110 dB za pojas s centralnom frekvencijom 20 kHz, 125 dB za 25 kHz pojas i 140 dB za 31,5 i 40 kHz pojaseve.

Za detaljnije informacije o karakteristikama ultrazvuka koji se primjenjuje u navedenom uređaju, potražite specifikaciju uređaja kod proizvođača. Prema svemu sudeći, ovaj uređaj nije uzrokovao kako kratkoročne, tako niti dugoročne posljedice na vaš sluh. Kao i do sada, redovito kontrolirajte sluh te se po savjetu liječnika podrvgnite audiološkom testiranju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika