Visina

Dobar dan. Moja kćerka ima 16 godina. Tačno za mjesec puni 17 godina. Visoka je 167cm. Ima ogromnu želju da naraste bar do 170cm, jer želi da se bavi modelingom. Moj muž je visok 191cm, kaže da je počeo rasti u 17toj tek i tenzivno,a ja sam visoka 171cm, ne sjećam se kada sam rasla intezivno. Čitala sam na raznim forumima mišljenje. Nije bila toliko aktivna, pasmo odlučili da se počne baviti nekim sportom, košarkom naprimjer. Treba mi stručno mišljenje da li oma može jošrasti? Čitalasam, da je moguće to provjeriti kod doktora tako što će pregledatikosti. Također, da postoje neke injekcije za hormone. Njoj je to jako butno zbog medavne ponude od modne agencije, kojji uprkos njenoj ljepoti zahtije aju visinu. Šta mi vi predlažete?

8.8.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Djeca se međusobno znatno razlikuju s obzirom na brzinu rasta i sazrijevanje pojedinih funkcija i organa. Za cjelovitu procjenu razvoja djeteta potrebno je stoga procijeniti, ne samo njegove fizičke dimenzije, već i dosegnuti stupanj zrelosti. Najčešće upotrebljavana metoda za procjenu stupnja zrelosti je rengenska metoda procjene sazrijevanja kostiju, čime se dobiva podatak o tzv. koštanoj zrelosti, odnosno koštanoj dobi. Postoji više metoda za procjenu koštane zrelosti. Najčešće se u kliničkoj praksi primjenjuje uspoređivanje rtg snimke zapešća lijeve ruke sa serijama standardnih slika u odgovarajućim atlasima (najpoznatiji je Greulichov i Pyleov).  Prema koštanoj zrelosti može se znatno bolje i pouzdanije nego prema kronološkoj dobi djeteta s određenom sigurnošću predskazati početak puberteta djeteta. Ako koštana dob zaostaje u odnosu na kronološku, pubertet će započeti kasnije, a ako je koštani razvoj ubrzan, pubertet će započeti ranije.

Potražite savjet kod specijalista endokrinologa, a obzirom na dob kčerke to je pedijatrijski endokrinolog koji će vam dati stručno mišljenje i predstaviti raspoložive dijagnostičke i druge opcije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika