Tjemenica kod djeteta – kako je se riješiti?

Pojava žutih ljuskica u vlasištu novorođenčeta nije lijep prizor, a uz to može biti prilično tvrdokorna i zadržati se više mjeseci i godina. Srećom, ova uobičajena promjena kože sasvim je bezopasna i ne uzrokuje nikakve tegobe djetetu.

Pojava žutih ljuskica u vlasištu novorođenčeta nije lijep prizor, a uz to može biti prilično tvrdokorna i zadržati se više mjeseci i godina. Srećom, ova uobičajena promjena kože sasvim je bezopasna i ne uzrokuje nikakve tegobe djetetu.

Što je tjemenica i zašto nastaje?

Tjemenica obično nastaje u prvim tjednima života i vrlo je učestala, vidimo ju kod 10% novorođenčadi i čak 70% djece u dobi od 3 mjeseca. Najčešće nastaje u području vlasišta, a izgleda kao žućkaste mrljice i ljuskice koje su ljepljive i teško se skidaju, a s vremenom mogu jako zadebljati pa se vide kao žute masne kraste u vlasištu djeteta. Tjemenica djetetu ne uzrokuje nikakve tegobe, nije bolna i ne svrbi, ali ne izgleda lijepo i može otežati održavanje higijene. Ovo stanje nazivamo još i infantilni seboroički dermatitis, a nastaje zbog pojačanog stvaranja masnoće (sebuma) u žlijezdama lojnicama i folikulima dlake. Moguće je da u nastanku tjemenice ima ulogu i gljivica (Malassezia) koja se nađe u masnom sloju na koži. Tjemenica nije zarazna i nema nikakve veze s alergijama. Osim u vlasištu, tjemenica može nastati u području čela i obrva, oko nosa, iza uški i u pregibima (pazusi, prepone).

Kako se riješiti tjemenice?

Tjemenica najčešće prolazi spontano kroz nekoliko mjeseci, ali ponekad može biti tvrdokorna i zadržati se unatoč higijenskim mjerama. Za njegu nježne dječje kože i vlasišta treba koristiti blage dječje šampone, a kosu treba šamponirati najviše dva do tri puta tjedno. Osim redovitog pranja zahvaćenog područja, skidanje tjemenice može se pospješiti nanošenjem prirodnih biljnih ulja (bademovo, maslinovo…) koje će omekšati ljuskice i olakšati njihovo skidanje. Ulje se može ostaviti u kosi i kroz nekoliko sati, a potom ga treba skidati masirajući vlasište vlažnim frotirnim ručnikom ili pamučnom pelenom. Ponekad pomaže četkanje mekanom četkom od prirodne dlake ili češljanje gustim češljem za tjemenicu. Na tržištu postoje i posebni šamponi za tjemenicu, ali prije korištenja treba se posavjetovati s pedijatrom.

Koje su moguće komplikacije?

Vlasište djeteta se ne smije grubo trljati i ne smije se forsirati skidanje ljuskica ‘na suho’ jer koža ispod ljuskica može biti osjetljiva i ranjiva, a oštećenje kože može uzrokovati nastanak infekcije. Također su nastanku infekcije podložna mjesta koja su prirodno vlažnija, kao pelenska regija i pregibi kože pod rukama. Ponekad tijekom skidanja ljuskica dođe do otpadanja kose na zahvaćenom području, ali kosa u pravilo brzo ponovo naraste.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika