Zatvor,sluzava stolica i napetost u predjelu anusa

Dobar dan,skoro mjesec dana sam imala zatvor ali par puta se desilo da imam stolicu koja je bila dosta usitnjena i nije bila obilna nimalo
Par puta sam imala jake grceve pred praznjenje gdje sam imala takvu stolicu koja je podsjecala na brabonjke, a jednom se desilo da sam iste takve grceve imala pred dijareju.
Onda sam prije mozda tjedan uzela pit tablete dulcolax i prvi dan kad sam ih pila imala sam prejake grceve i vidjela sam da imam tamnije crvene krvi al sam mislila da je to od zatvora jer dugo nisam normalnu stolicu imala
Onda kad sam nastavila piti jos par dana da me procisti bilo je i dosta zute sluzi i stomak mi je bio bas nadut i osjetila sam da puno vodu zadrzavam.
Par puta se desavalo da imam dijareju ali da ne lici na izmet nego isto da je voda iz mene izlazila i onda sam dobila neki osip po tijelu ali ne znam je li to povezano bili su kao krugovi crveni gdje je unutrasnjost kruga bila normalne boje koze.
I u zadnje vrijeme osjetim da mi je anus dosta napet. Molim vas da mi pomognete i kazete o cemu se radi, hvala unaprijed.

1.3.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Probavne tegobe koje opisujete mogu se uklopiti u brojna stanja koja nastaju kao organski ili funkcionalni poremećaj rada probavnog sustava. Zbog toga je potrebno provesti odgovarajuću dijagnostičku obradu kako bi se približili mogućem razlogu ovih smetnji. Ukoliko se radi o funkcionalnim poremećajima tada će biti potrebno osobito voditi brigu o prehrani i regulaciji stolice. U slučaju dokaza organske bolesti bit će potrebno provesti ciljano liječnje. U obzir dolaze i testovi tolerancije na neke namrnice. Važna je Vaša osobna i biteljsk aanamneza koja također može djelomično usmjeriti plan pretraga. Budući je vrlo širok spelktar mogućih uzroka, obratite se svom liječniku koji će poduzeti potrebne mjere i olakšati Vam stanje. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika