Žučni kamenci

Poštovani, imam žučni kamenac 14 mm. Prije mj dana imala sam kolike i upalu žučnjaka. Na strogoj sam žučnoj dijeti. Trebam li na operaciju ili mogu na drugi način izbjeći napadaje? Imam 60 g. Zahvaljujem.

19.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Vrijedi općeprihvaćeno pravilo da kamence tj. žučnjak nije potrebno operirati ukoliko ne izazivaju simptome ili bilo kakve druge tegobe. Međutim operaciju žučnjaka s kamencima treba predložiti bolesnicima kod kojih, bez obzira imaju li ili nemaju tegobe, postoji povećani rizik od komplikacija ako se ne podvrgnu operaciji žučnjaka, a to su bolesnici s nefunkcionalnom, zatim kronično upalno promijenjenom žučnom vrećicom, kod zadebljane (kalcificirane) stijenke žučnjaka, zatim uvećane žučne vrećice  gdje prijeti puknuće žučnjaka, bolesnici kod kojih uz kamence ili bez njih postoje vidljivi polipi (dobroćudni tumori) u žučnjaku. Polipi žučnjaka obično ne stvaraju tegobe i vrlo često se slučajno otkriju ultrazvučnim pregledom trbušne šupljine.

Žučni kamenci nisu uvijek iste građe, što je također kriterij za odabir načina liječenja. Operacija se danas najčešće radi endoskopskim putem, uporabom kamere i specijalnih instrumenata, a može se raditi i klasičnim načinom pristupa otvaranjem dijela trbušne stjenke. Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne stjenke, bržem poslijeoperativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima. Kada žučni kamenci zadaju tegobe bolesniku, a on zbog poodmakle dobi ili ozbiljnih zdravstvenih problema ne može ići na operaciju, može se odrediti terapija lijekovima. Ovaj se način liječenja rijetko primjenjuje jer pomaže samo kod čistih kolesterolskih kamenaca, čiji promjer nije veći od 1,5 cm. Danas je posebno popularna metoda litotripsije, odnosno razbijanja kamenaca. Za takav postupak primjenjuje se metoda razbijanja kamenaca tzv. izvantjelesnim šoknim valovima. Terapija je posebno uspješna ako bolesnici odgovaraju kriterijima za korištenje ove metode (npr. kamenci do 3 cm u promjeru, do 4 kamenca u žučnom mjehuru, odsutnost akutnih upalnih procesa).

Kada osoba boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, obično se preporučuje prehrana/dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći komplikacije. U akutnoj fazi dijeta je lagana, lako probavljiva, uglavnom sastavljena od ugljikohidrata, s manje vlaknastih tvari, a nakon smirenja simptoma dodaju se i proteini te proširuje jelovnik. Treba voditi računa kako se hrana priprema – potrebno je odvojiti sve vidljive masnoće s mesa, a ono se priprema kuhanjem, parenjem ili pirjanjem, čak i pečenjem u specijalnim posudama bez dodatka masnoća, a ne prženjem. Treba jesti češće, ali da niti jedan obrok ne bude preobilan. Poslije većeg obroka dobro je leći barem pola sata, a na predio žučnog mjehura staviti po potrebi topao oblog ili termofor. Pri napadu bolova ograničava se prehrana na zašećereni čaj, voćne sokove i obrano mlijeko, a najbolje je uzdržavati se od hrane.

Redovito kontrolirajte zdravlje trbušnih organa te po preporuci liječnika načinite eventaualno potrebnu dodatnu dijagnostiku. Na osnovu kliničkog nalaza i anamneze, liječnik će preporučiti najbolju terapijsku opciju za vas.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika