Bijeli jezik

Poštovani,
Imam bijeli jezik već godinama, no postaje sve gori. Imam velike bijele naslage, odnosno obložen je skroz s bijelim naslagama. Rješavam to pomoću sode bikarbone, no već sutra je ista priča. Imam li možda kandidu? Kako da to provjerim? Na internetu sam pronašla kućni test s časom i vodom i pljuvačkom. Po tome bi rekla da imam kandidu. Kako da to ispitam te kako da tretiram? Jako puno slatkog jedem, znam da to ne ide u prilog. Također imam gastritis. Nisam pušač, ne konzumiram alkohol. Većinom sam zdrava, te nemam neke ozbiljne smetnje.
Zahvaljujem na odgovoru.

22.5.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,
Premda se pacijenti često žale na pojavu “bijelih naslaga” na jeziku, nije lako utvrditi o čemu se tu zapravo radi. Uzroka može biti nekoliko: 1. postojanje pseudomembrana kao posljedica kataralne upale sluznice gornjeg respiratornog trakta (respiratorni infekti npr. sinusitisi, kronični faringitisi), dalje želučane tegobe gdje zbog kronične bakterijske upale dolazi do pojave nježnih membrana na jeziku; 2. kronična upala kandidom i to osobito pseudomembranozna kandidijaza može dovesti do pojave obloženosti jezika (tada su prisutne bijele nježne naslage koje se struganiem skidaju) i 3. kod kronične upale vezane na probavni trakt (kronični erozivni gastritis, ezofagealni refluks), gdje zbog kronične iritacije (želičanom kiselinom) dolazi do pojave hiperkeratoze (pojačanog orožnjenja odnosno zadebljanja sluznice) filiformnih papila jezika. Navedene papile jezika se izdužuju i zbog pojačanog orožnjavanja (zadebljanja i otvrdnuća) su bjeličaste što izgleda poput bijelog tepiha prekriva jezik.
Prema tome jezik je potrebno liječiti ovisno o uzroku. Potrebno je napraviti detaljan pregled kod specijaliste ORL ili gastroenterologa koji će primjenom odgovarajućih testova i obrade ustanoviti o čemu se kod vas radi i preporučiti odgovarajuću terapiju. U vašem slučaju bi određene promjene prehrambenih navika mogle polučiti značajni napredak. Slatko pogoduje nastanku gastritisa, gastritis pogoduje oštećenju sluznice i pojavi infekcija kao što je kandidijaza i drugo i na vama je da pokušate prekinuti taj začarani krug. Vaš vam liječnik također može pomoći sa simptomatskom terapijom u svrhu kratkotrajnog smanjenja tegoba. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika