Mamografija

Pozdrav,

prije 3 mjeseca sam radila magnetnu rezonancu dojki. Nalaz je bio uredan.
Sada sam dobila poziv za mamografiju (preventivni nacionalni program).
Da li ima smisla sad raditi mamografiju nakon magnetne rezonance ili mogu napraviti mamografiju kroz godinu dana?

Hvala na odgovoru

10.2.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,

uz pozivno pismo koje ste dobili za mamografsko snimanje, priložen je i anketni upitnik koji treba ispuniti. Za dodatna pitanja na raspolaganju vam je besplatni telefon pripradajućeg zavoda za javno zdravstvo u odnosu na mjesto gdje živite (link https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/preventivni-program-za-zdravlje-danas/).

Ukoliko živite u Zagrebu, sva pitanja u vezi s provedbom Programa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, postoji otvorena linija besplatnog telefona 0800 200 166. Za sve dodatne informacije moguće je nazvati i na brojeve telefona 01 46 96 309 i 46 96 103 odnosno za pravovremeno javljanje onih osoba koje iz opravdanih razloga ne mogu ili ne moraju doći na pregled u dogovorenom terminu. Žene koje su ušle u Program, a zbog nekih drugih razloga mamografiju su već obavile ranije, unatrag 12 mjeseci, ne moraju doći na pregled, ali moraju javiti da su već pregled obavile, kako bi ih računalni program automatski uvrstio u drugi, kasniji termin.

Što se tiče člinjenice da ste obavili magnetsku rezonanciju dojki, obratite se svom liječniku koji vas je uputio na MR dojke koji će procijeniti potrebu mamografskog pregleda dojki. Sve eventualne promjene na dojci nisu vidljive samo jednom metodom slikovnog prikaza. Ukoliko postoji potreba za detaljnijom analizom, ponekad je potrebno usporediti nalaze različitog slikovnog prikaza. Uputno je također da periodično obavljate ultrazvučni pregled dojki, koji bi vam, posebno ukoliko u vašem slučaju ne postoji neki posebni razlog za dodatnom dijagnostičkom obradom u smislu MR ili mamografije, mogla biti dobra metoda prvog probira.

Svako dobro! 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika