Već nekoliko dana primjećujem da mi usne modre, najprije jedna strana pa druga, no danas je to postalo baš ljubičasto modro i prilikom jedenja osjetim bol. Što bi to moglo biti?

Poštovanje imam pitanje, studiram u Zagrebu i teško mi je doći do svog doktora koji je u Imotskom pa vas pitan savjet ili ako mi možete reći šta bih trebala napraviti. Naime vec par dana primjećujem da mi usne modre, najprije jedna strana pa druga no danas je to postalo baš ljubičasto modro i prilikom jedenja osjetim bol. Također, jučer sam nekako bila kratka s hvatanjem zraka i otežano disala, danas me hvatalo povraćanje. Molim vas da mi objasnite što bih trebala napraviti i što bi ti moglo biti.

Lp

3.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Usne plave boje najčešće upućuju na zdravstveni problem koji se naziva cijanoza. Iza tog izraza skriva se modrilo kože i sluznica koje nastaje zbog manjka kisika u krvi i tkivu.

Potencijalno može se raditi o prolaznim tegobama kao što je prehlada, međutim, modre usne mogu biti simptom težeg poremećaja zdravlja vezanim uz pluća ili kardiovaskularni sustav, pa u tom smislu treba isključiti one uzroke koje mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja. Bez obzira što Vaš liječnik nije u Zagrebu, u svakom se trenutku možete obratiti na hitnu ambulantu ili u Vama najbližu ambulantu gdje će Vam u slučaju potrebe biti pružena liječnička pomoć.

Dobro bi bilo da napravite laboratorijsku pretragu kompletne krvne slike i EKG, te se stoga, sa simptomima zaduhe, gubitka daha i plavih usana, javite u hitnu ambulantu.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika