Nedoumice

Poštovani,

majka sam 15 mjesečnog dječaka, prva beba i imam neke nedoumice u glavi i bila bi vam zahvalna ako biste mi odgovorili sa stručne strane. Krenimo prvo od ishrane.

Beba je isključivo dojena sa 3-4 kruta obroka u danu. Inače jede sve, ne bira, ali ponekad se dogodi da dva tri dana jednostavmo ne želi niti okusiti išta kuhano ili pojede dva-tri zalogaja i nakon toga traži podoj. U tom periodu kad ne želi jesti kuhano, donosi voće i jogurte, želi ih jesti. Iako sve zna uzeti u ruku, traži da ga se hrani, ne želi sam ništa staviti u usta, ako i odluči da mu se nešto toliko sviđa da bi pojeo, odloži to na površini ili na moj dlan pa onda usnama uzme. Imam li se razloga brinuti oko njegove prehrane i toga što se neće hraniti sam! Da napomenem kako ne gubi na težini, ima 12, 5 kg i 82 cm. Nadalje, još uvijek ne govori. Pokazuje jasno razumijevanje za sve što mu se kaže i objasni, ali mama izgovara samo kada negoduje oko nečeg, kroz polu plačljiv ton. Je li to normalno? Zabrinuta sam člancima i pričama ljudi u okolini koji navode kako je razlog zbog kojeg ne govori sigurno autizam izazvan cjepivom. Dijete ne pokazuje nikakve znakove autizma, vesel je i razigran. Voli učiti nove stvari. Unaprijed hvala na odgovoru.

28.1.2020

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

najprije isprike na kasnom odgovoru, Vaše mi pitanje zbg tehničkih razloga do sada nije bilo vidljivo.

Dakle, dijete lijepo napreduje na težini i visini, načelno jede sve, ali nekad ima periode kada je izbirljiv vezano za hranu. Ne vidim u navedenome ništa jako neobično niti zabrinjavajuće. Mislim da ste sve do sada radili ispravno. Vi i dalje djetetu ponudite kuhanu hranu kao do sada, ali nemojte se brinuti ako je ponekad više raspoložen za neke druge vrste namirnica, kao što su jogurti i voće. Što se tiče razvoja govora, u ovom je uzrastu bitno utvrditi da dijete dobro čuje i da razumije jednostavne upute. Ako dijete uspostavlja lijepi kontakt pogledom, zainteresirano je za komunikaciju, veseli se kada se zajedno igrate i učite nove stvari, ima pokaznu gestu i izvršava jednostavne naloge (npr. ‘dodaj loptu’), mislim da strah od autizma nije utemeljen. Radite s djetetom kao do sada, pratite i dalje razvoj govora i javite se svom pedijatru ako uočite nešto što Vas brine.

Srdačan pozdrav,

dr. M. Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika