Prevelik prirast na težini kod bebe, treba li smanjiti količinu hrane?

Pozdrav,

beba je rođena 10.02. u 38tj. s 2680g i 46cm. Inače je s njom bilo sve u redu, a uzrok tome što je bila sitna je moja fizionomija (suprug je također sitnije građe).
Otpočetka je uz moje mlijeko bila i na adaptiranom, a od 1,5 mj. starosti je isključivo na AD. S 10 dana starosti krenuli su grčevi i otežano obavljanje stolice te je od tada na Novalacu IT (u rodilištu i do tada je jela Bebimil).
Na prvom sistematskom je imala 3800g i 52cm, a sada na drugom (12.4.) 5300g i 56cm.
Zbog velikog prirasta pedijatrica nam je rekla smanjiti kroz dan obroke količinski, a kroz noć davati čaj. Beba je zadnjih desetak dana jela 135ml/obrok, kroz dan svaka 3-3,5 sata, a kroz noć se to produžilo i na 4-4,5 sata, pa je to bilo 6-7 obroka dnevno. Prije toga je dugo bila na 110-120ml/obrok.
Sada sam joj obrok ponovo smanjila na 120ml. Međutim sada je kaos, ona nakon 2h plače jer je gladna te se idućih sat vremena mučimo i ona i ja da izdrži barem 3h. Kroz noć se također počela buditi na 3h, a čaja eventualno popije za 20ml i nakon toga skuži da joj podvaljujem pa više ne želi i moram joj dati mlijeko.
Da li je spomenuta težina stvarno toliko problematična da je ovo mučenje nužno?
Inače, beba je jako aktivna i na sve podražaje odlično reagira te pedijatrica kaže da bi neurološki mogla proći i za 3mj. starosti.

Hvala vam

7.7.2021

Odgovara

Maja Lemac dr. med., spec. pedijatrica, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Dijete je prema navedenim podacima dobilo 42 grama / dan. Uobičajeni prirast na težini u toj dobi je cca 25 grama / dan. To je nešto veći prirast, ali ne čini mi se za sada alarmantan. Ipak, kod djece koja su na mliječnoj formuli potreban je oprez jer prevelik prirast na težini u toj dobi može nositi neke zdravstvene rizike kasnije u životu. Za dijete koje ima 5300 grama potrebno je cca 7 obroka po cca 120-130 ml tijekom dana. Na sistematskim pregledima koji slijede ćete vidjeti kakav je trend prirasta na težini i dogovoriti se s pedijatricom o daljnjem postupku.

Lijepi pozdrav

dr Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika