Promuklost i grčevi kod dojenčeta, što je?

Poštovani,
Radi se o bebi od 3,5 mj(rođena u 35 tt sa 2670g i 46 cm). Od rođenja isključivo dojena.Rođena je s distendiranim crijevima,po rođenju i mj dana nakom odrađeni uzv abdomena i crijeva koji je skroz uredan. Beba od nekih mjesec dana ima intenzivne grčeve koji još uvijek traju i tad neutješno plače i vrišti i konstantno je promukla.
Prije mj dana na hitnoj (zbog neutjesnog placa i nemogucnosti smirenja bebe) odrađene krvne pretrage i urin. Nalazi su bili sasvim uredni,jedino su pokazali tad da je viroza u prolasku. Tad mi je rečeno da je promukla radi konstantnog jakog plakanja.Ta promuklost i dalje traje. Za grčeve su komentirali da očito ima intenzivne grčeve radi distendiranih crijeva.
Prije 3 tj obavili smo sistematski i cijepljenje,isto je rečeno promuklost od plača.
Ono što mene zapravo zanima može li zaista promuklost od plača trajati cca 2mj?
I je li zaista normalno da grčevi još uvijek.traju iako su prošla ona famozna 3 mj?
Pretpostavljam da su možda i produženi i radi ranijeg rođenja bebe. Do kada oni mogu potrajati?Inače zaista pazim na prehranu izbjegavam mliječno i hranu koja napuhava.
Inače ona stolicu zna imati svaka 2-3 dana nekad češće,al se baš pomuči dok se ne pokaka.
Ali rečeno je da je to kod dojenih beba sasvim normalno.
Hvala na izdvojenom vremenu i lijep pozdrav!

7.7.2021

Odgovara

Maja Lemac dr. med., spec. pedijatrica, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Ako promuklost još uvijek traje, dolazi u obzir pregled otorinolaringologa. U međuvremenu možete pokušati inhalacije fiziološkom otopinom 2-3 x dnevno. Grčevi mogu koji put potrajati i nakon 3. mjeseca, osobito kod djece koja su ranije rođena. Nastavite dojenje uz izbjegavanje hrane za koju ste uočili da djetetu smeta. Dajte joj probiotik i pokušajte s drugim metodama za smirivanje grčeva. Možete provoditi i tzv. antirefluksne mjere, jer promuklost se može pogoršati i uslijed želučanog refluksa. Hranite dijete učestalim, manjim obrocima, pazite na podrigivanje nakon obroka i nemojte ju poleći na ravno nakon obroka niti postavljati u polusjedeći položaj, radije neka leži na blago nakošenoj podlozi nakon obroka. Ako budete i dalje zabrinuti, javite se na pregled pedijatru.

Lijepi pozdrav

dr Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika