Ubrzan rast opsega glavice kod dojenčeta: o čemu se radi?

Lijep pozdrav
Pitanje se odnosi za muško dijete rođeno 06.10.2022.g. 2840g,51cm Apgar 10/10
Rođen je u terminu..trudnoća visokorizična,u 26.tj stavljen serclage.
Prvi dan rođenja primjećeno je da je dijete razvilo perinatalnu infekciju te je uvedena dvojna antibiotska terapija uz koju se dijete brzo oporavilo.
Priča nam se komplicira kada nas je pedijatar poslao na UZV glave zbog hemangioma i tada je primjećen sljedeće: VF 1×1 )lat.klijetke blago dilatirane,FIH i vanjski prostor prošireni..FIH mjeri 13mm,vanjski prostor 6-9mm.. ostalo neupadljivo.
Is statusa naglašen neurokranij,plagiocefalija,kapilarni hemangiomi parijetalno i okcipalno.
Tada je dijete na pregledu imalo 4mj i 24 dana,i OG 43,5CM..
Nakon pregleda nam je rečeno da se moramo pratiti i to je to.
Nakon mj.dana smo otišli kod pedijatra na sistematski i na cjepljenje te je izmjereno da se djetetova glavica povećala za 1,5cm..
Poslani smo odmah drugi dan na ponovni UZV gdje je ustanovljeno da je sve isto kao i na prošlom nalazu.. te se osim opsega glave nije ništa promijenilo i naša je trenutna dijagnoza “zaležana glava”.
Poslani smo na MR…i uskoro ćemo i to obaviti.. ali ono što mene zabrinjava je da je pedijatar posumnjao na hidrocefaliju i to me užasno zabrinjava..
Molim vas vaše mišljenje prema svemu navedenome

26.5.2023

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Opseg glavice između ova dva pregleda je porastao nešto više nego je bilo očekivano, ali ako nema promjene u ultrazvučnom nalazu, onda razlog povećanju glavice vjerojatno nije razvoj hidrocefalusa. Ukoliko ste upućeni na MR glave, tim pregledom će se definitivno razjasniti ima li razloga za brigu.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika